Plastische chirurgie is veel meer dan alleen maar mooier maken

Er zijn steeds meer vrouwen én mannen die hun weg naar een plastisch chirurg weten te vinden. Niet per se omdat ze iedere rimpel weg willen poetsen of op zoek zijn naar een onrealistisch beeld van zichzelf. Het vak plastische chirurgie is breder dan dat, weet Menno Huikeshoven, plastisch chirurg in Kliniek Bloemingdael in Haarlem, het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Rode Kruis Ziekenhuis (brandwondencentrum) in Beverwijk. Als plastisch chirurg behandelt hij mensen die na bijvoorbeeld een trauma of brandwond een reconstructie nodig hebben, mensen met hand en polsproblemen maar in kliniek Bloemingdael in Haarlem ook cliënten die een diep gekoesterde wens hebben om iets aan hun uiterlijk te laten veranderen.

Wanneer besloot jij: ik word plastisch chirurg?
“Het moment waarop is wist dat ik plastisch chirurg wilde worden weet ik nog precies. In de 4e klas middelbare school bezocht ik een informatiedag van de opleiding geneeskunde. Na een bijzonder indrukwekkend en inspirerend verhaal van een plastisch chirurg die vertelde over hoe hij de meest verschrikkelijke oorlogsverwondingen herstelde bij oorlogsslachtoffers uit Ethiopië wist ik dat ik plastisch chirurg wilde worden. De fascinatie voor het vak heeft me sindsdien niet meer losgelaten.”

Hoe vind jij het dat je de ene week een borstreconstructie na borstkanker doet en de week daarop een borstvergroting?
“Ik vind dat ontzettend waardevol. Gisteren stonden er op mijn operatieprogramma een jonge vrouw voor een borstvergroting en daarna een borstreconstructie patiënte (na borstkanker). Prachtig werk dat aan het einde van de rit, als het resultaat mooi geworden is en de patiënten gelukkig zijn, echt veel voldoening geeft. Vroeger dacht ik dat vooral reconstructieve chirurgie (zoals een borstreconstructie na borstkanker) mij voldoening in mijn vak zou geven maar inmiddels ben ik erachter dat ik ook echt blij kan worden van patiënten die tevreden zijn na bijvoorbeeld een borstvergroting. Uiteindelijk gaat het erom dat iemand blij is met de verandering die ik heb kunnen bewerkstelligen, ook al zijn de ingrepen en de uitgangssituaties totaal verschillend.”

Welke cosmetische ingreep komt het meeste voorbij?
“Ooglidcorrecties, borstvergrotingen en facelifts zijn momenteel de meest uitgevoerde ingrepen bij Kliniek Bloemingdael plastische chirurgie.” Als plastisch chirurg maak je áltijd littekens, hoe is dat? “Zonder littekens opereren is bijna niet mogelijk. Wel kunnen we ervoor zorgen dat littekens zo min mogelijk opvallen, daar zijn we als plastisch chirurgen specialist in. Ten eerste proberen we littekens (indien mogelijk) op onopvallende locaties, in natuurlijke huidplooien of langs natuurlijke huidlijnen te plaatsen. Daarnaast kunnen een goede hechttechniek, zorgvuldig omgaan met de huid en spanning op het litteken vermijden, veel uitmaken voor het eindresultaat.

Op welke andere manieren kun je een litteken minder zichtbaar maken?
“Naast een goede operatietechniek is de verzorging van een litteken belangrijk. Hiervoor gelden algemene adviezen zoals niet roken, spanning op het litteken vermijden en het litteken niet teveel blootstellen aan UV straling. Daarnaast kan de cosmetische verzorging van littekens bijdragen aan een optimaal resultaat. Vanuit onze expertise hebben wij hiervoor een littekencreme ontwikkeld. Deze crème is in eerste instantie ontwikkeld voor brandwonden- patiënten maar door jarenlange ervaring, onderzoek en veel positieve reacties van patiënten is de Staudt crème uitgegroeid tot een littekencrème die gebruikt kan worden voor de cosmetische verzorging van operatielittekens en littekens na ongevallen, schaafwonden, brandwonden, bestraling, acne, waterpokken en andere huidproblemen.

Staudt littekencrème met of zonder SPF is verkrijgbaar vanaf €29,95.
W: www.staudt.nl

Meer informatie over cosmetische plastische chirurgie? Maak dan een afspraak met een van de plastisch chirurgen van kliniek Bloemingdael.

W: www.bloemingdael.nl