NIET VAN HET AARDGAS AF, WÉL MINDER VERBRUIKEN.

Buitenunit van een warmtepompsysteem

DE HYBRIDE WARMTEPOMP BESPAART (VÉÉL!) GAS.

Met een hybride warmtepomp zetten we een stap op weg naar een toekomst zonder CO2- uitstoot. Op de meeste dagen van het jaar verbruikt het systeem wel elektriciteit, maar geen aardgas. Alleen op heel koude dagen springt de cv-ketel bij en is er nog wat aardgas warmtepomp nodig. Dat is de theorie. Maar werkt het ook echt? In 2019 is een groot onderzoek begonnen naar de prestaties van warmtepompen in de praktijk. De eerste tussentijdse resultaten zijn onlangs bekend geworden. Conclusie: de hybride warmtepomp werkt écht!

Bijna 70% minder gasverbruik Hoewel het onderzoek nog loopt, hebben de onderzoekers inmiddels genoeg gegevens verzameld voor een eerste conclusie. Tot zover laat het onderzoek zien dat de hybride warmtepomp gemiddeld ongeveer twee derde van de cv-warmtevraag voor zijn rekening neemt. Een woning met een hybride warmtepomp verbruikt dus gemiddeld bijna 70% minder gas dan een woning met alleen een traditionele cv-ketel op aardgas. Daardoor hebben we de mogelijkheid om in veel huizen die nog niet helemaal van het aardgas af kunnen, nú al de CO2-uitstoot behoorlijk te verminderen. Zo reduceren we het aardgasverbruik aanzienlijk. Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk.

Onderzoek in 600 woningen De Installatiemonitor is van start gegaan in het najaar van 2019. In zo’n 600 woningen meten de onderzoekers 24 uur per dag de warmtevraag en het energieverbruik van de warmtepomp en de cv-ketel. Ook de productie van de zonnepanelen en/of zonneboiler (als die er zijn) wordt voortdurend in de gaten gehouden.

Wachten op een strenge winter

We zijn natuurlijk vooral benieuwd wat er gebeurt wanneer het buiten vriest dat het kraakt. Wat dat betreft hadden de onderzoekers pech. In 2019-2020 maakten we een van de warmste winters ooit mee. De winter van 2020-2021 was een stuk kouder. Dat geeft een nog beter beeld van de invloed van de hybride warmtepomp op het aardgasverbruik. De metingen van Installatiemonitor gingen door t/m 30 juni 2021. Het definitieve onderzoeksrapport zal binnenkort verschijnen.

Iedere maand honderd euro goedkoper uit

De Installatiemonitor is degelijk en betrouwbaar. Toch wilden we de tussentijdse resultaten graag laten bevestigen door een bewoner die onlangs een hybride warmtepomp liet installeren. We spraken met Jan de Jong. In zijn huis staat sinds november 2019 een hybride warmtepompsysteem van Remeha. “We wilden vooral een positieve bijdrage aan het milieu leveren. Daarnaast zagen we de gasprijs stijgen, terwijl de prijs van stroom juist daalde. Met een warmtepomp hoopten we de  energierekening wat omlaag te krijgen.” Jans vrijstaande woning dateert uit 1956; in 2000 is er een stuk aangebouwd. Overal in het huis zorgen cv-radiatoren voor de warmte; in het nieuwe gedeelte ligt vloerverwarming op de begane grond en in de badkamer.

Jan wilde aanvankelijk zijn huis verwarmen met een aardwarmte-installatie. Daarvoor zou een ingrijpende verbouwing nodig zijn, waarvan de kosten neerkwamen op zo’n € 80.000. “Dat was me te gortig. Ik ben met installatiebedrijf Feenstra gaan praten en we kwamen uit op een hybride warmtepomp. Bij de verbouwing in 2000 is in het hele huis dubbel glas aangelegd en de spouwmuren had ik al eerder laten isoleren. Het huis houdt daardoor voldoende warmte vast; ik krijg het ook in de winter prima warm. In het eerste jaar met de warmtepomp is het gasverbruik met bijna twee derde afgenomen. Daar staat natuurlijk wel een hoger stroomverbruik tegenover. Maar per saldo heb ik een flinke besparing gerealiseerd.” Als enige minpunt noemt Jan het geluid van de buitenunit: “Dat is me tegengevallen.” Er zijn diverse factoren die van invloed kunnen zijn op de mate waarin bewoners last hebben van het geluid van de warmtepomp. Een van de manieren om overlast tegen te gaan is een geluidwerende omkasting. Jan overweegt nu om het probleem op die manier op te lossen.

Wat betekent de hybride warmtepomp voor het elektriciteitsnet?

Elektriciteit gaat een steeds grotere rol spelen in onze energievoorziening. Hoewel ook warmtenetten en waterstof een rol zullen hebben, wordt elektriciteit steeds belangrijker. Dat heeft gevolgen voor ons elektriciteitsnet. De onderzoekers van Installatiemonitor kijken daarom ook naar de netbelasting die een warmtepomp oplevert. Als het om de hybride warmtepomp gaat, lijkt die mee te vallen. Op koude dagen zou de warmtepomp het hardst moeten werken om de radiatoren warm te krijgen, maar juist dan neemt de cv-ketel het  over. De elektriciteitsvraag van een hybride warmtepomp wordt daardoor nooit extreem groot. Voor all-electric warmtepompen ligt dat anders. Die zorgen wél voor een flinke belasting van het net. Wanneer het aantal woningen met een all-electric warmtepomp toeneemt, kan dat in bepaalde straten en wijken voor problemen zorgen. Om die reden zijn de netbeheerders hard aan het werk om het elektriciteitsnet in Nederland te verzwaren.

Installatiemonitor

Het onderzoek Installatiemonitor is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De overheid gebruikt de resultaten van het onderzoek voor het opstellen van beleid op het gebied van CO2-uitstoot en energietransitie. Installatiemonitor wordt ondersteund door diverse organisaties, zoals netbeheerders Liander en Stedin, en Techniek Nederland, de brancheorganisatie van de technieksector. Ook voor hen is het belangrijk om te weten hoe warmtepompen in de praktijk presteren.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Heeft u een hybride verwarmingssysteem, dan zorgt  de warmtepomp bijna het hele jaar door voor warmte en warm water in uw huis. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. U verbruikt dus op de meeste dagen geen aardgas. Omdat een warmtepomp minder vermogen heeft dan een traditionele cv-ketel, wordt het water in de radiatoren minder warm. In een woning die niet zo goed geïsoleerd is, krijgt de warmtepomp het op koude winterdagen niet behaaglijk warm. Op zulke momenten komt de cv-ketel te hulp. Ook wanneer u lekker warm wilt douchen of het bad laat vollopen, kan het zijn dat de cv-ketel nog even bijspringt. Een hybride systeem verbruikt dus nog wél aardgas, maar veel minder dan een cv-ketel die dag in dag uit voor warmte én warm water moet zorgen.

De COP van de warmtepomp Om het rendement van een warmtepomp te bepalen, maken we gebruik van de Coëfficient Of Performance (COP). Dit cijfer laat zien wat de verhouding is tussen de warmte die de warmtepomp afgeeft en de energie die daarvoor nodig is. Een COP van 4 betekent dat de warmtepomp 1 kWh elektriciteit verbruikt om 4 kWh warmte af te geven. Hoe hoger de COP, des te minder energie verbruikt de warmtepomp.

Meer informatie: feenstra.com 

0 replies on “NIET VAN HET AARDGAS AF, WÉL MINDER VERBRUIKEN.”