Museumtip: ‘Geniaal getekend. Van Da Vinci tot Rembrandt’

De expositie ‘Geniaal getekend. Van Da Vinci tot Rembrandt.’ presenteert 25 kleine potloodtekeningen van grootmeesters uit de beeldende kunst. Het topstuk is een portretje van de hand van Leonardo da Vinci. Dit is één van de twee schetsen van deze kunstenaar die in Nederlands bezit zijn. Gastcurator Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, selecteerde de werken uit de collectie van de Amsterdammer Carel Joseph Fodor (1801-1860), nu in beheer van Amsterdam Museum. ‘Geniaal getekend’ is te zien van 8 juli tot en met 15 oktober in het Cromhouthuis in Amsterdam.

De tekeningencollectie die in 1860 door de kolenmagnaat Fodor geschonken werd aan de stad Amsterdam is van absolute wereldklasse. Wereldberoemde kunstenaars als Leonardo da Vinci, Rubens, Van Dyck, Goltzius en Rembrandt zijn in deze collectie vertegenwoordigd. Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum, is kunsthistoricus en keert als gastcurator terug naar een oude liefde: tekeningen. Zijn visie op de werken is te beluisteren in de audiotour die de bezoeker door de expositie leidt.

Bij de tentoonstelling worden verder lezingen, high teas, een kunstschouw en wekelijkse tekenlessen georganiseerd. Collectie Fodor De tentoonstelling introduceert de verzamelaar Carel Joseph Foder, een negentiende-eeuwse Amsterdammer, rijk geworden door de handel in steenkolen. Hij is zeer actief als verzamelaar en speelt een belangrijke rol in de Amsterdamse kunstenwereld, onder andere als bestuurslid van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Na zijn dood in 1860 wordt Museum Fodor geopend aan de Keizersgracht. Zijn verzameling schilderijen, prenten en tekeningen zijn sindsdien eigendom van de stad Amsterdam. Na de sluiting van Museum Fodor in 1993 kreeg Amsterdam Museum het beheer van de collectie Fodor. Topstukken In de verzameling van Carel Joseph Fodor zijn meer dan negenhonderd tekeningen te vinden van hoge kwaliteit.  Taco Dibbits selecteerde hieruit 25 portretten en schetsen van mensen, alle daterend van vóór 1700. De virtuoze hand van Leonardo da Vinci, de spontane lijnvoering van Rubens, en het typische handschrift van Rembrandt zijn te zien naast werken van Anthony van Dyck, Hendrick Goltzius, Cornelis Visscher en vele anderen. In de tentoonstelling worden drie topstukken uitgelicht: door middel van Kijkwijzers krijgt de bezoeker tips om de bijzonderheden van de tekeningen te herkennen.

Het Cromhouthuis is het huis van verzamelaars. In de grachtenpanden aan de Herengracht, die ooit behoorden tot de welgestelde verzamelaarsfamilie Cromhout, zijn in exposities bijzondere Amsterdamse verzamelingen te zien. The Wunderkammer zorgt met bloemrijke decoraties voor een steeds wisselende atmosfeer. Sinds januari is het Cromhouthuis onder beheer van Amsterdam Museum. Op de bovenverdieping is het Bijbels Museum gevestigd.