Maand van de Geschiedenis dit jaar in aangepaste vorm

Ook dit jaar staat oktober met de Maand van de Geschiedenis geheel in het teken van ons verleden. Samen met vele deelnemers en partners organiseert de Maand van de Geschiedenis, een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum, talloze activiteiten waarbij je het verleden ontdekt om het heden te begrijpen. Vanwege de coronamaatregelen zullen de bijeenkomsten dit jaar kleiner van opzet zijn en deels online plaatsvinden. De inschrijving voor de activiteiten is inmiddels geopend.

De Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland, trok vorig jaar een half miljoen bezoekers naar de honderden deelnemende instellingen. Ook dit jaar slaan musea, archieven, gemeenten, erfgoedinstellingen, boekhandels en bibliotheken de handen ineen om geschiedenis voor het voetlicht te brengen, met activiteiten die fysieke én virtuele bezoekers verrassen met de bijzonderste verhalen uit onze geschiedenis.

Vanwege de maatregelen rondom de verspreiding van het coronavirus roept de Maand van de Geschiedenis haar deelnemers op om dit jaar kleinere, ‘coronaproof’ activiteiten te organiseren en daarnaast de online mogelijkheden te onderzoeken en te benutten. Zo spelen we in op de onvoorspelbare ontwikkelingen van de komende maanden en kunnen we, ondanks de beperkingen, weer een impactvolle Maand van de Geschiedenis realiseren.

Thema Oost/West
Vanwege de zware gevolgen van de coronacrisis voor de culturele sector is besloten om het jaarlijkse thema – in 2020 is dat Oost/West – minder zwaar te benadrukken. Zo krijgen alle relevante instellingen de kans om zich aan te sluiten bij de Maand van de Geschiedenis, ook als zij zich richten op een ander aan geschiedenis gerelateerd thema. Want juist in deze historische tijden is het belangrijker dan ooit om terug te kijken en lessen te trekken uit het verleden.

Vanaf nu kunnen deelnemers zich via de website van de Maand van de Geschiedenis registreren en hun activiteit aanmelden. Deelname is geheel gratis en brengt vele voordelen met zich mee, zoals een gratis promotiepakket en de mogelijkheid om mee te liften op een landelijke promotiecampagne.

Abdelkader Benali schrijft essay
Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay wordt dit jaar geschreven door de gelauwerde auteur Abdelkader Benali. In Reizigers van een nieuwe tijd beschrijft hij het bijzondere verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die in de zeventiende eeuw in dienst trad van de Barbarijse zeerovers. Het essay is alleen in de maand oktober te koop bij de boekhandel voor € 3,95 en is een uitgave van De Arbeiderspers.

Over de Maand van de Geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden deelnemende instellingen, boekhandels en bibliotheken zet de Maand van de Geschiedenis oktober jaarlijks in het teken van geschiedenis. Omdat wij geloven dat begrip van het verleden leidt tot inzicht, verbinding, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Het Nederlands Openluchtmuseum is hoofdorganisator van de Maand van de Geschiedenis. Meer informatie over onze missie vind je hier.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en InstagramPraat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #OostWest.