KunstRAI 2020, de eerste beurs in de RAI

KunstRAI 2020 werd eerder wegens corona verplaatst van april naar oktober en opent nu op 15 oktober a.s. haar deuren als eerste grootschalige evenement in de RAI.

COO Maurits van der Sluis, Raad van Bestuur van RAI Amsterdam: ‘De KunstRAI is de eerste die laat zien dat het mogelijk is om een omvangrijke kunstbeurs te organiseren in deze lastige tijd. De RAI is zeer verheugd het evenement te mogen verwelkomen.’ In het kader van Focus Japan zal KunstRAI 2020 op donderdag 15 oktober officieel worden geopend door de Japanse Ambassadeur in Nederland, Z. E. De heer Horinouchi Hidehisa.

Coronamaatregelen
Bezoekers kunnen van de KunstRAI een veilig evenement verwachten. Er zal worden gewerkt met tijdvakken om er voor te zorgen dat er nooit te veel mensen binnen zullen zijn. Ook neemt de organisatie de nodige hygiënemaatregelen.

Art on Paper Amsterdam
Art on Paper Amsterdam, een jaarlijkse kunstbeurs in Westergas, zal dit jaar een podium vinden op de KunstRAI. Twaalf galerieën zullen, op een speciaal hiervoor geselecteerd deel van de beursvloer, hun collectie kunst van en/of op papier tonen.

Werk op papier, of het nu potlood, houtskool, pen en inkt, aquarel, gouache of collage is, toont de kunstenaar in het meest spontane en artistiek vrije moment. De directheid die verbonden is met dit medium brengt kunstenaar en kijker zeer dicht bij elkaar.

Focus Japan
Jaarlijks nodigt de KunstRAI zes galerieën uit een buitenlandse stad, streek of land uit voor een speciale presentatie. Na onder meer Berlijn, Antwerpen en Barcelona zullen dit jaar zes galerieën uit verschillende steden in Japan op het ‘Focus Japan’ plein hun collectie tonen. Deze presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met YOD Gallery in Osaka, die ook vorig jaar aan de beurs deelnam.

Sluijters Prijs
De KunstRAI is trots om voor de tweede maal de locatie te zijn waar de winnaar van de Sluijters Prijs voor jong talent in de schilderskunst zal worden getoond. De prijs wordt eens in de twee jaar toegekend door de Stiching Kunst aan de Dijk te Kortenhoef. Alle Nederlandse kunstacademies dragen hiervoor werk van hun beste studenten aan. Dit jaar is de prijs uitgereikt aan Kamilė Česnavičiūtė, die in een solo-presentatie haar werk zal tonen. Ook de werken van andere genomineerden zullen worden getoond.

Jeanne Oosting Prijs
In 2020 zal de Jeanne Oosting Prijzen voor hedendaagse figuratieve kunst een dubbelpresentatie maken met werk van kunstenaars Maria Roosen en Janine van Oene.

Young Collectors Circle
Ook dit jaar zal de KunstRAI een programma voor jongeren organiseren. Na samenwerkingen met onder andere Buro Dertig, Cultuurambassadeurs en Gallery Patty Morgan uit Amsterdam Noord, wordt dit jaar samen met de Young Collectors Circle een speciaal programma opgezet.

Op zaterdag 17 oktober geeft Young Collectors Circle op de KunstRAI een stoomcursus kunst kopen. Tijdens de 45 minuten durende Crash Course komt het publiek alles te weten over het kopen van kunst. Men leert meer over materialen en technieken, de kunstmarkt, prijzen en het presenteren van kunst in eigen huis. Aan de hand van concrete voorbeelden en handige tips gaan de deelnemers goed voorbereid de beursvloer op. Na afloop van de Crash Course kan men zich aansluiten bij één van de tours.

Outsider Art – Buiten Gebaande Paden
Speciaal voor de KunstRAI 2020 hebben twee influencers, Sue Smit en Monica van Dijk, een tentoonstelling samengesteld met werk van kunstenaars die zich bewegen buiten de gebaande paden van de bestaande kunstopleidingen en de kunstmarkt. Hun werk geeft vaak een unieke kijk op de wereld.

De meeste kunstenaars zijn verbonden aan Phila del Art (Leiden) & De Witte Olifant (Almere Haven), centra voor beeldende kunst waar kunstenaars met een beperking onder leiding en in samenwerking met professionele kunstenaars hun talent verder kunnen ontwikkelen.

Er wordt een klimaat geschapen waarin begeleiders het zelfvertrouwen van de kunstenaar helpen vergroten. Door deze vorm van begeleiding kunnen zij hun eigen identiteit en uitdrukkingsvermogen in het beeldende werk behouden en vergroten.

WOW Amsterdam
WOW is een creatieve Amsterdamse broedplaats aan de Wildzanghlaan, waar onlangs afgestudeerde kunstenaars wonen en werken. Er is uitgebreid gelegenheid om elkaar te inspireren en samen te werken. Dit resulteert in intrigerende cross-overs tussen beeldende kunst, mode, design, muziek en film, waarvan op de KunstRAI een selectie wordt getoond, samengesteld door galeriehouder Rob Malasch.

Data en tijden
donderdag 15 oktober 2020                                     14.00 – 21.00             Preview/opening
vrijdag 16 oktober 2020                                            11.00 – 21.00             Open voor publiek
zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2020                  10.00 – 18.00             Open voor publie

Entreeprijzen
Volwassenen € 15
12 – 18 jaar € 10
Kinderen onder de 12 jaar onder begeleiding gratis.

In verband met de coronamaatregelen, vragen we al onze bezoekers vooraf een tijdvak te boeken via onze ticketshop.

www.kunstrai.nl

0 replies on “KunstRAI 2020, de eerste beurs in de RAI”