Keukens op maat

Veel voordelen, maar niet per se onbetaalbaar

Voor wie niet afhankelijk wil zijn van de standaard maatvoeringen van sommige merkkeukens en volledige vrijheid wil, is een keuken op maat de ideale oplossing. Een keuken op maat wordt volledig naar wens vervaardigd. Je bepaalt zelf de stijl, de gewenste kleur, de maatvoeringen etc. Passend bij jouw smaak, interieur en lifestyle.

Prijs is belangrijk, maar bedenk vooral dat je een keuken niet koopt om hem over drie jaar weer te vervangen. Een keuken op maat is weliswaar doorgaans duurder dan een standaardkeuken, maar daar staat tegenover dat deze helemaal op jouw wensen is afgestemd en het gebruiksplezier optimaal is, als je tenminste goed hebt nagedacht over wat je wel en niet wilt. Een keuken op maat is altijd mogelijk, maar er zijn situaties waarin het zelfs wenselijk kan zijn hiervoor te kiezen.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:
• Je wilt kasten die niet standaard 60 cm diep zijn
• Je wilt je kasten laten doorlopen tot aan het plafond
• Je hebt last van lichamelijke klachten of een handicap
• Je wilt je keuken zoveel als mogelijk integreren met de rest van je interieur

3D-beeld

Vraag altijd om een 3D-beeld van je keuken. Alleen dan krijg je een realistisch beeld. Sowieso is het raadzaam om niet zelf een provisorisch in elkaar geknutselde tekening te maken en hiermee naar een timmerman te gaan, tenzij je specifieke kennis hieromtrent hebt. De kans dat het net even iets anders wordt dan je in gedachten had is reëel. De voorkeur verdient het om de aankoop en plaatsing van uw keuken van A tot Z te laten begeleiden door een bedrijf dat in staat is om uw ideeën te vertalen naar een door hen gemaakt ontwerp.

Een trend is om keukens op maat volledig van echt hout te laten maken. Los van de stoere uitstraling heeft dit als voordeel dat je flexibeler bent in je wensen. Hout is immers een relatief gemakkelijk te bewerken materiaal. Met name wanneer je ronde vormen wenst, kan dit een voordeel zijn. Ook past het naadloos in deze tijd, waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. En, last but not least, hout is meestal een gemakkelijker te repareren materiaal. Je hoeft niet altijd het gehele paneel of werkblad te vervangen als er een beschadiging op zit. Behalve voor houten fronten kun je ook kiezen voor massief houten keukens. Bij deze keukens is ook de binnenzijde van de kasten uit hout vervaardigd. Vind je een keuken van hout letterlijk te houterig? Dan kan een houten aanrechtblad, gecombineerd met mdf-aanrechtkastjes, een oplossing zijn. Andersom geldt: houten kastjes met bijvoorbeeld een natuursteen aanrechtblad geven je keuken een eigentijds effect.

Kookruimten flexibel

Passend bij een op maat gemaakte keuken is de mogelijkheid om de gasbranders exact op de plaatsen te hebben waar jij ze wilt hebben. Zo ben je niet afhankelijk van de standaard kookplaat en heb je geen last van grote pannen, die ervoor zorgen dat andere pannen half buiten de kookzone komen te staan (verdringing). Met een keuken op maat kan je jouw kookruimte optimaal benutten volgens de indeling en opbouw die jij wenst. Bedrijven die keukens op maat aanbieden, zijn in te delen in twee grote groepen. Enerzijds zijn er keukenverkopers die gebruikmaken van modulesystemen en anderzijds keukenbouwers en keukenwinkels die je keuken volledig op maat maken. Beide systemen zijn gelijkwaardig en hebben elk hun voor- en nadelen. Houd sowieso rekening met een langere oplevertermijn van uw keuken. Zes tot negen maanden is geen uitzondering.

Modulekeukens

Een alternatief voor een keuken die helemaal op maat wordt gemaakt is de zgn. ‘modulekeuken’. Deze keuken bestaat uit diverse kasten die je aan elkaar vast kunt maken, maar je kunt wel spelen met de diverse afmetingen. Zo zijn er kastjes van 30 cm breed, maar ook van 120 cm. Met veel puzzelen kun je zo een keuken samenstellen tot je de gewenste maat hebt bereikt. Moet de keuken tussen twee muren passen en kom je niet helemaal uit? Dan biedt een sluitstuk uitkomst. Er is een groot verschil in prijs bij modulekeukens. Let vooral op de materialen waaruit de keukenkastjes bestaan, maar ook op welk type beslag er wordt gebruikt en de afwerking van de kasten. Goedkoop is ook hier vaak duurkoop!