Kamado Joe: véél meer dan alleen een grill

Al sinds dat de eerste mens een vuur aan stak, ontstond de wens om er vlees op te koken. Het cultiveren van deze kookmethoden ging verder dan het vervullen van onze basisbehoeften – het hielp onze soort te evolueren. Met wortels in de mythologie is in het vuur geroosterd vlees het voedsel van goden. Stervelingen brachten offers van hun beste beesten, die centraal zouden staan in de vieringen van de god om hen machtige kracht te geven. Evenzo zouden koningen en koninginnen niets minder verwachten dan te smullen van een aan het spit geroosterd heel beest.

Tegenwoordig koesteren we momenten van gezelligheid in onze achtertuinen rond een barbecue, of het nu gaat om het ontvangen van buren of een vakantiediner omringd door vrienden en familie. Het is ook een bijzondere manier om te ontspannen. Een manier om weer echt voldoening te beleven aan de eenvoudige genoegens van koken op vuur. Het eeuwenoude plezier van koken met vuur om te delen met uitstekend gezelschap is onverslaanbaar. De beleving en de sensatie van vuur hebben eeuwenlang vuurmeesters opgestookt. Buiten eten terwijl je rond een vuur staat, op de meest primitieve manier eten, warm, sappig voedsel vasthouden met vette vingers, draagt bij aan de beleving.

Het kamado-concept

Een van de beste manieren om de kracht van houtskool te benutten, is koken in een kamado. Het kamado-concept (het betekent kleioven) werd duizenden jaren geleden in Japan ontworpen en is door de eeuwen heen geëvolueerd. Dit oude model wordt wereldwijd steeds populairder, met merken als Kamado Joe die voorop lopen met een scala aan technologie om deze sector te moderniseren. Dus wat maakt houtskool zo veel beter? Om te beginnen zorgt houtskool ervoor dat het smaak toevoegt aan het eten. Hootskool geeft een rook af wat wordt omgezet in aromastoffen. Deze aromastoffen voegen complexiteit toe op een manier die we niet bij andere kookwijzen waarnemen. Door rookhout aan de houtskoolmix toe te voegen, verandert het smaakprofiel volledig, waardoor het voedsel diepere rokerige tonen krijgt. Dit is waar koken echt leuk wordt, waardoor je kunt spelen met rokerige smaken. 

Kamado Joe DoJoe on a Big Joe II. Masterbuilt® | Kamado Joe®, Columbus, GA. Photo by Lindsey Negard, www.masterbuilt.com

Uitstekende isolatie en efficiëntie

Een kamado is in feite een koepelvormige barbecue met een binnenkant van keramiek. Dit zorgt voor een uitstekende isolatie en efficiëntie. De isolatie betekent ook dat kamado’s het vermogen hebben om zeer hoge en zeer lage temperaturen vast te houden, waardoor ze perfect zijn voor grillen, braden, slowcooking en bakken. Goed geïsoleerde keramische barbecues werken veel efficiënter dan roestvrijstalen barbecues, dus je hebt niet zoveel houtskool nodig. Een gevulde kamado kan een langzame kooktijd van tien uur eenvoudig bereiken en heeft in de meeste gevallen nog houtskool over om opnieuw te gebruiken.

Meer dan alleen een grill

Tegenwoordig is een kamado meer dan alleen een grill. Het is de meest efficiënte manier om vuur te gebruiken om te koken. Kamado Joe heeft geschiedenis, efficiëntie en moderne technologie gecombineerd in een duurzame, stijlvolle grill. Kamado Joe is gemaakt om beter te presteren en langer mee te gaan. Dat is de simpele, onwrikbare kwaliteitsnorm die maatgevend is voor alles wat we doen bij Kamado Joe – van vormgeving tot productie. Ons doel is eenvoudig: we willen dat elk product dat onze naam draagt een vertrouwd deel gaat uitmaken van buitengewone grillervaringen. 

Onze oorspronkelijke vuurrode keramische grills hebben een revolutie teweeggebracht met hun unieke uitschuifbare aslade en ons baanbrekende Divide & Conquer® systeem voor grillen op meerdere niveaus. Maar dat was nog niet genoeg. We zijn blijven grillen – en innoveren. Het resultaat is een steeds groter assortiment met de beste grills en accessoires ter wereld. Voortbordurend op het succes van onze klassieke kamado hebben we nieuwe formaten en formules ontwikkeld die zowel onze afnemers als onze concurrenten inspireren. Wij zijn de eersten met een echt luchtdichte grill, dankzij de glasvezelpakking en roestvrijstalen grendel. Die hebben we gecombineerd met onze baanbrekende Air Lift Hinge voor het deksel, een scharnier met veermechanisme. Factoren als regen en temperatuurregeling hebben we aangepakt met onze Kontrol Tower, de ventilatieopening bovenin waarmee lekkage en per ongeluk verschuiven verleden tijd zijn. We hebben een uniek draaispit voor de kamado geïntroduceerd, de JoeTisserie, gevolgd door een ingenieuse pizzaoven, de DōJoe.

Barbecueën gaat niet alleen over het koken van eten. Het vormt een middelpunt, het is fascinerend, gemeenschappelijk en brengt mensen samen. Vlammen en vuur beheersen om onze dierbaren te verwennen is een primitieve emotie en met de juiste uitrusting zijn de mogelijkheden eindeloos.

0 replies on “Kamado Joe: véél meer dan alleen een grill”