Net zo’n mooi binnenste

Innovatie in supercar-interieurs wordt uitgelegd in een nieuwe McLaren Tech Club-film, waarbij wordt gekeken naar de materialen die zijn geselecteerd voor de McLaren GT, een auto die de traditionele Grand Touring-filosofie op een nieuwe en unieke McLaren-manier uitdraagt. Door meer comfort, ruimte en bruikbaarheid te combineren met de typische McLaren-niveaus als het gaat om betrokkenheid van de bestuurder bij het rijden, dynamiek en prestaties, heeft de GT zijn eigen unieke identiteit – van binnen en van buiten.

Nieuwe interieurmaterialen zijn een belangrijk aspect van de geloofwaardigheid en aantrekkingskracht van de GT. Het ontwerpteam van McLaren zocht naar alternatieven voor traditionele bekledingen van bijvoorbeeld de bagageruimte, maar ook voor stoelen en andere delen van de auto. Het design en het gevoel van de bedieningselementen vormen ook een belangrijk onderdeel van het interieurontwerp. Denk aan machinaal bewerkt en gekarteld aluminium dat mooi is om naar te kijken en fijn en technisch aanvoelt, terwijl het ook nog eens functioneel is.

McLaren streeft naar lichtgewicht oplossingen voor zowel design als engineering. Het interieur van de GT vormt daarop geen uitzondering. Een nieuw materiaal genaamd SuperFabric®, oorspronkelijk ontworpen voor militaire- en ruimtevaarttoepassingen, is verkrijgbaar als bekleding voor de vloer van de bagageruimte. Deze innovatieve geweven stof is doordrenkt met een laagje gepantserde beschermplaatjes, die een verhoogde weerstand bieden tegen vlekken, snijden, schuren en schaven. Het oppervlak van de SuperFabric® is ademend, gemakkelijk schoon te maken en sneldrogend en voorzien van een zeshoekig patroon voor optimale bescherming.

De focus op een laag gewicht is ook merkbaar bij de meer traditionele cabinematerialen. Ook hier geldt McLaren’s benadering van ‘alles met een reden’. Mode en lifestyle dienen als inspiratie waarbij de beste materialen en nieuwe exclusieve kleurstellingen worden toegepast. Het soepele Nappaleer dat standaard in de GT wordt aangeboden, kan worden opgewaardeerd naar zacht leder met een fijnere structuur of naar Alcantara®. Ongeacht de voorkeur van de eigenaar, alle leersoorten in de GT zijn afkomstig van het Schotse bedrijf Bridge of Weir. Als een van de meest exclusieve opties van McLaren Special Operations (MSO) is kasjmier in Dove Grey of Jet Black als alternatief leverbaar. De chique stof is beschikbaar voor stoelen en de belangrijkste ‘touchpoints’ in de cabine. McLaren is de eerste autofabrikant die deze zachtste en meest luxueuze wol aanbiedt in een productieversie van een supercar.

In lijn met McLaren’s streven naar innovatie met behoud van authenticiteit, bedienen machinaal bewerkte en gekartelde aluminium bedieningselementen de zintuigen, zowel door aanraking als door de bestuurder visueel te ‘gidsen’ door de cabine. Ontworpen om het volledige concept van het interieurontwerp harmonieus samen te brengen, creëren schakelaars, afwerkingsringen en flippers een verfijnde en uitnodigende sfeer die de technische precisie van McLaren versterken.

De GT beschikt ook over de eerste toepassing van ‘verborgen tot verlicht’ interieurverlichting. Dit baanbrekende lichtontwerp, dat aanvankelijk verscheen als een solide metalen afwerking, straalt een kalmerende, sfeervolle gloed uit zodra het contact wordt aangezet. Voor continuïteit in het ontwerp sluit het patroon van omgevingsverlichting ook visueel aan op de luidsprekerroosters van het onlangs bekroonde* Bowers & Wilkins audiosysteem. De sfeerverlichting rond de deuren en het dashboard aan passagierszijde kunnen worden aangepast aan interieurkleur en sfeer.

Meer informatie over de McLaren GT – en een online configurator waarmee liefhebbers hun perfecte auto kunnen samenstellen – is beschikbaar op https://cars.mclaren.com/gb-en/new-mclaren-gt. Voor wie de McLaren GT live wil bekijken: Louwman Exclusive, McLaren-importeur en -dealer voor Nederland heeft ‘m staan.

Om Jo Lewis, manager kleur- en materiaalontwerp van McLaren te zien praten over het GT-interieur, bekijk je de nieuwste aflevering van de McLaren Tech Club-aflevering op https://cars.mclaren.com/en/latest/post/tech-club-6-gt -materialen en neem deel aan het gesprek op sociale media met #McLarenTechClub.