Expo: Celebrating Ceramics 100 jaar Ettore Sottsass

Op 14 september is het honderd jaar geleden dat de beroemde Italiaanse architect en ontwerper Ettore Sottsass werd geboren. Als eerbetoon aan een van de grootste ontwerpers van de afgelopen eeuw toont het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch een selectie uit zijn keramisch oeuvre.
[Bijschrift: Ettore Sottsass, schaal en theepotten uit de serie Indian Memory, 1967/1987 (foto: Erik en Petra Hesmerg]

Ettore Sottsass
Ettore Sottsass (1917 – 2007) bouwde vanaf 1947 een carrière op met interieurvormgeving en industrieel design. Sottsass was daarbij een belangrijk vernieuwer. Zijn ontwerpen voor woninginrichting, kantooruitrusting, meubilair en woonaccessoires beïnvloedden sterk de avant-garde vormgeving van de jaren zestig en zeventig. In 1981 was hij medeoprichter van de befaamde Memphisgroep. Naast zijn werk voor Memphis was Sottsass ook actief als vormgever voor Alessi, Artemide en Olivetti.

Keramiek als oervorm voor design
Gedurende Sottsass’ lange carrière is keramiek een steeds terugkerende fascinatie. Zijn unieke visie op vormgeving komt het sterkst tot uitdrukking in ontwerpen voor keramiek, van zijn eerste vazen halverwege de jaren vijftig tot de laatste schetsen vlak voor zijn overlijden. Sottsass benaderde alle gebruiksvoorwerpen, en met name die in keramiek, als rituele instrumenten, betekenisvolle gereedschappen voor het alledaagse bestaan. Zo grijpt hij regelmatig terug op oervormen met een symbolische lading, zoals bij de theepotten uit de reeks Indian Memory.

Zelf zegt hij daarover: “Keramiek is ouder dan de Bijbel en Jezus Christus, ouder dan alle poëzie ooit geschreven, ouder dan geiten en katten, ouder dan huizen of metaal.” Keramiek is voor Sottsass het meest persoonlijke medium en in zijn vele geschriften komt keramiek steeds terug als oervorm voor design.

Sottsass in Den Bosch
Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch heeft een lange historie met Ettore Sottsass. In 1984 organiseerde Het Kruithuis, de voorloper van het huidige museum, de eerste Memphistentoonstelling in Nederland. In 1995 ontstond in nauwe samenwerking met Sottsass de eerste tentoonstelling die exclusief aan zijn keramiek was gewijd. Sindsdien is zijn werk regelmatig in het museum te zien geweest. Zijn keramisch design is ruim vertegenwoordigd in de collectie van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.

Viering
Op 14 september zal het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Ettore Sottsass de tentoonstelling Celebrating Ceramics – 100 jaar Ettore Sottsass feestelijk openstellen.