Drie auto’s in één

Na de smart fortwo coupé en de smart forfour (gecombineerd stroomverbruik: 12,9-13,1 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km) wordt nu ook de smart fortwo cabrio met elektrische aandrijflijn (gecombineerd stroomverbruik: 13,0 kWh/100 km) – tijdig voor de zomer – geïntroduceerd. De prijzen inclusief afleverkosten beginnen bij € 26.807.

Drie auto’s in één: met een druk op de knop wordt de smart fortwo cabrio getransformeerd van gesloten tweezitter tot een auto met een groot vouwschuifdak, of tot een volwaardige cabriolet met de stoffen kap geheel geopend. Daardoor kan het open rijden worden aangepast aan de weersomstandigheden of aan de stemming van de bestuurder. Deze flexibiliteit van de stoffen tritop kap en de wegneembare dakbalken is een speciale eigenschap; en niet alleen in dit segment. Tegelijkertijd is de nieuwe smart fortwo cabrio de enige echte cabriolet in dit segment – en als electric drive is het een van de weinige elektroauto’s met cabriodak op de markt.

 

Het dak kan in een paar seconden worden geopend en vervolgens rijd je bijna geruisloos door de stad, waarbij de fantastische acceleratie voor nog meer rijplezier zorgt. Het rijgedrag is pittig en vlot als altijd. De zeer kleine draaicirkel draagt hier eveneens aan bij, met 6,95 meter voor de tweezitter is deze identiek aan die van het conventioneel aangedreven model. Tevens kan elke wens worden vervuld wat betreft kleuren en opties – elektrisch rijden kan bij smart op geheel eigen wijze worden vormgegeven.
Bij alle modellen behoort een nieuwe, krachtige boordlader tot de standaarduitrusting. Met de smart control-app kan het laadproces heel eenvoudig op afstand worden gevolgd, daarnaast kunnen tal van andere functies zoals intelligent laden worden aangestuurd.
Vanaf het voorjaar van 2018 zal een bijzonder krachtige 22 kW-snellader als optie leverbaar zijn. Hiermee kan de smart electric drive veel sneller worden opgeladen: in minder dan 45 minuten (0-80%) als driefasig opladen ter plekke mogelijk is.

Achterin de smart electric drive is een 60 kW (82 pk) sterke elektromotor geplaatst die zijn vermogen via een constante overbrengingsverhouding afgeeft naar de wielen. Het riante koppel van 160 Nm is direct beschikbaar vanaf stationair toerental. De electric drive heeft een actieradius van circa 155 km – ideaal voor lokaal emissievrij rijden in stedelijke gebieden. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 130 km/h om de actieradius zo groot mogelijk te maken. Dankzij de vermogenskarakteristiek van de elektromotor heeft de smart voldoende aan één vaste overbrengingsverhouding. Zodoende hoeft er niet te worden geschakeld – een groot voordeel in druk stadsverkeer. Om achteruit te kunnen rijden, wordt de rotatierichting van de motor veranderd.

Naast de standaard transmissiemodus kan de bestuurder ook de ECO-modus inschakelen, die is gericht op een bijzonder efficiënte rijstijl. Hierin wordt de topsnelheid beperkt en de respons van het gaspedaal aangepast. Ook wordt het maximale recuperatieniveau ingeschakeld. Als er wordt gereden zonder dat er gas wordt gegeven of als er wordt geremd, wordt de kinetische energie omgezet in elektrische energie – dit heet recuperatie. De radargebaseerde recuperatie, die wordt ingeschakeld in de standaard transmissiemodus, is anticiperend. De verkeerssituatie wordt gemonitord met een radarsensor en er wordt een recuperatieniveau gekozen dat past bij de rijomstandigheden. Om energie te besparen en de actieradius te vergroten, is de smart electric drive ook uitgerust met preconditionering. Hiermee kan bijvoorbeeld de gewenste interieurtemperatuur worden voorgeprogrammeerd, terwijl de accu nog wordt opgeladen.
Met de smart control-app kan via de smartphone, tablet of pc informatie over de electric drive worden opgevraagd.

De standaarduitrusting van de smart electric drive-modellen is nog uitgebreider dan die van de modellen met conventionele aandrijflijn. Zo beschikken de electric drive-versies tevens over een versnellingshendelknop die met zwart leder is bekleed, een middenconsole met opbergvak en een dubbele bekerhouder alsmede een combi-instrument met powermeter en een display dat de accustatus weergeeft. Het Winter pakket met verwarmbaar stuurwiel is als optie leverbaar voor maximaal comfort. Het electric drive Design pakket (optie) geeft de auto een expressief uiterlijk: de tridion veiligheidskooi en de buitenspiegels zijn uitgevoerd in de exclusieve kleur electric green. Verder kan praktisch elke wens worden vervuld wat betreft kleuren en opties, want het smart BRABUS tailor made individualiseringsprogramma is ook leverbaar voor de smart electric drive.