De Hamilton PSR laat het ontwerp van het allereerste digitale horloge herleven

Het originele digitale polshorloge is terug. De Hamilton Pulsar was één van de karakteristieke creaties uit het ruimtevaarttijdperk. Zijn baanbrekende technologie zette de horlogemarkt op zijn kop, en met zijn futuristische uitstraling werd hij geliefd bij vrije geesten en stijliconen als Jack Nicholson, Joe Frazier, Elton John en Keith Richards. Met de Hamilton PSR brengen we met trots de onmiskenbare stijl terug van het digitale horloge dat de wereld veranderde.

6 mei 1970 was een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van de polshorloges. Tijdens een persconferentie in het Four Seasons Restaurant in New York City, onthulde Hamilton het allereerste digitale elektronische polshorloge aan de wereld. Deze ‘Pulsar’ was vernoemd naar de pulserende neutronensterren die straling uitzenden op uiterst nauwkeurige frequenties. Het horloge leek wel sciencefiction: hij had geen bewegende delen, maakte geen tikkend geluid en was duurzamer en nauwkeuriger dan welk horloge dan ook.

Het was echter geen fictie maar pure wetenschap. Deze ingenieuze ‘polscomputer zonder bewegende delen’, die door Hamilton was ontwikkeld in Lancaster, Pennsylvania waar het bedrijf is ontstaan, zou voor altijd de manier veranderen waarop we de tijd aflezen.

Het grote publiek zag een eerste glimp van het Pulsar prototype in het Amerikaanse Tv-programma The Tonight Show toen presentator Johnny Carson de unieke functionaliteit van het horloge liet zien: met één druk op de knop aan de zijkant van het horloge, lichtte de tijd op in rode LED-cijfers tegen het donkere scherm. Door de knop langer ingedrukt te houden werden de passerende seconden zichtbaar. Het horloge kon worden ingesteld door middel van een uniek magnetisch staafje verstopt in de band.

De inaugurele Hamilton Pulsar, de P1, werd gelanceerd in 1972 met een originele, futuristische vormgeving die paste bij zijn baanbrekende technologie. Met zijn vooruitstrevende kussenvormige kast en band van 18 karaat geelgoud was hij destijds wel een eliteproduct met een prijskaartje van $2.100, waarvoor je in die tijd ook een gezinsauto kon kopen. Elvis Presley was één van de pioniers die een van 400 modellen op de kop tikte.

Het daaropvolgende jaar werd de polscomputer ook toegankelijk voor het grote publiek. De roestvrijstalen Pulsar P2, met een rondere kast en een verbeterde chip-module, werd gelanceerd in 1973, en verrichte baanbrekend werk voor de ontluikende markt van digitale horloges. Hij werd in grote hoeveelheden geproduceerd en was een enorm succes. Dragers van dit horloge waren onder anderen Keith Richards, Joe Frazier, Elton John, Giovanni Agnelli en de Amerikaanse president Gerald Ford. Dit horloge was destijds ‘onwijs cool’. Dankzij Hamilton was er een nieuwe soort tijdweergave ontstaan.

Een revolutionair horloge keert terug
Met deze nieuwe Hamilton PSR brengen we dit icoon van stijl en technologie uit de jaren ’70 weer tot leven. Er zijn twee versies van de PSR om uit te kiezen: één in roestvrij staal, en één in roestvrij staal met geelgouden PVD-coating, in een beperkte oplage van 1.970 stuks.

Beide horloges hebben kasten in de onnavolgbare brede kussenvorm van de P2, met exact dezelfde afmetingen van 40,8 mm x 34,7 mm. De horloges zijn waterdicht tot 100 m.

Eén van de verschillen met de vorige versie is de manier waarop de tijd wordt weergegeven. De nieuwe Hamilton PSR heeft een hybride display, dat de technologieën van reflecterend LCD (Liquid Crystal Display) en uitstralende OLED (Organic Light Emitting Diodes) met elkaar combineert. Door op de knop te drukken zullen ook nu de rode OLED-cijfers in de bekende digitale stijl oplichten, terwijl het LCD-display ervoor zorgt dat de tijd ook permanent zichtbaar is bij daglicht. Zonder backlight verbruikt het display maar heel weinig energie.

De Hamilton PSR herinnert ons aan waar en wanneer de digitale wereld begon, en wat digitale tijdregistratie ooit inhield. Net als toen blijft de PSR ‘onwijs cool’ en een horloge voor mensen die graag een statement maken.

Over Hamilton
Hamilton werd in 1892 opgericht in Lancaster, in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Hamilton-horloges combineren de Amerikaanse spirit met de ongekende precisie van de nieuwste Zwitserse uurwerken en technologieën. Bekend om haar innovatieve design heeft Hamilton een sterke positie in Hollywood verworven – met producten die te zien zijn in meer dan 500 films. Het merk heeft ook sterke, historische banden met de luchtvaart. Hamilton is lid van de Swatch group, de grootste horlogeproducent en distributeur ter wereld.