Beleef de Veluwe

Vanwege de titel ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ denkt u bij de Veluwe vaak aan de natuur. En ja, de natuur op de Veluwe is prachtig! Maar de Veluwe heeft nog veel meer te bieden. In deze streek bent u namelijk ook op het juiste adres als u cultuur wilt snuiven, streekproducten wilt proeven of actief bezig wilt zijn.

Op de fiets

Spring eens op de fiets. Geniet van de enorme diversiteit. Trappend door de bossen, over stuifzanden en langs heidevelden met vennetjes. De Veluwe is een vijf sterren fietsregio, het maximale wat haalbaar is in de kwaliteitsmonitor. Sinds mei dit jaar is het fietsroutenetwerk van de Veluwe vernieuwd en uitgebreid naar 2050 kilometer en 575 knooppunten. Het prettige aan dit fietsroutenetwerk is dat de routes in twee richtingen te fietsen zijn.

Eindeloos wandelen

Deze streek liever te voet ontdekken? Mogelijkheden genoeg! Wandel langs de Randmeren rond Harderwijk, ga op in de sprookjesachtige bossen rond Ermelo of slenter door Hanzestad Elburg. Liever niet een standaard route wandelen? Kies dan eens voor een Klompenpad. Een Klompenpad voert u over weilanden, landgoederen, langs beken en boerenerven.

Ontdek unieke wandelpaden op de Veluwe

Bent u ook zo nieuwsgierig wat zich achter dat hekje bevindt of hoe het erf van die Veluwse boerderij er uitziet? Wandel dan eens op een Klompenpad. Nee, op dit pad hoeft u geen ‘houten schoenen’ aan te trekken… Op dit pad wandelt u op uw eigen schoeisel door weilanden, over landgoederen, langs beken en boerenerven.

Wat zijn Klompenpaden?
Klompenpaden zijn wandelroutes die particuliere terreinen, zoals landgoederen en boerenland, toegankelijk maken voor de wandelaar. Ze gaan zoveel mogelijk over onverharde paden en herstelde historische wegen. Er zijn al 100 Klompenpaden in Nederland. Ongeveer de helft van deze paden start op de Veluwe. Hieronder vindt u een selectie van vijf Veluwse klompenpaden.

1. Beek- en bultpad Struin over het Beekpad langs de Grote Valkse Beek. Wandel door het lager gelegen vochtig landbouwgebied, de Maten. En ‘beklim’ de Wekeromse bult. Deze bult biedt u namelijk een prachtig vergezicht over de Gelderse Vallei. Startpunt: Kulturhus Wekerom Afstand: 8 kilometer
2. Het Leuvenschepad Wandel over de Leuvenheimse heide en geniet van een grote diversiteit aan landschaps- en natuurvormen: de uiterwaarden, de hogere oeverwal en lagere gronden achter de oeverwal. Vervolg uw wandeling en ontdek prachtige landgoederen zoals De Wildbaan, De Gelderse Toren en Huis Den Bosch. Startpunt: Buurthuis Leuvenheim Afstand: 10 kilometer
3. Het Plaggenstekerspad Ga mee op zoek naar de das en de raaf. Ontdek verborgen schatten en kom tot rust op de prachtige heide. Startpunt: Activiteiten Restaurant De Krim, Hoenderloo Afstand: 12 kilometer
4. Fliertpad Ontdek het buitengebied van Voorst. Struin langs karakteristieke boerderijen en landhuizen zoals ’t Schol, en door het beekdal van de Fliert. Startpunt: Gemeentehuis Voorst Afstand: 16 kilometer
5. Uddelermeerpad Wandel door het prachtige bos en de heide van Kroondomein het Loo, langs het Uddelermeer en de Hunneschans, een middeleeuwse ringwalburg. Startpunt: Restaurant Theehuis Uddelermeer, Ermelo Afstand: 16 kilometer Cultuurhistorie, natuurgebied en agrarisch landschap, gecombineerd in afwisselende routes. Soms wordt de avonturier in u wakker gemaakt. U mag dan een kudde koeien trotseren en over hekjes klimmen. Andere keren is de route er gewoon om heerlijk tot rust te komen op de zandvlakten en heides. Kortom, Klompenpaden staan garant voor veel kilometers wandelplezier op de Veluwe.

Tip:
de gratis Klompenpaden-app biedt u onderweg route-info, interactieve kaarten en leuke video- en audiofragmenten!

Proef de echte smaken van de Veluwe

Lekker eten op de Veluwe… Dat kan! De keuze varieert van gezellige bistro’s tot sfeervolle restaurants met een Michelinster. In Harderwijk vindt u bijvoorbeeld sterrenrestaurant ’t Nonnetje, en aan de andere kant van de Veluwe, in de gemeente Ede, restaurant Planken Wambuis. Wat ze gemeen hebben? Ze werken met prachtige producten uit de streek. Veluwse streekproducten.

Veluwse streekproducten
Er wordt op de Veluwe steeds meer gewerkt met streekproducten. De Veluwe heeft een oerbodem die zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld tot een minerale schatkamer, waarin de heerlijkste ingrediënten groeien. Streekproducten zijn uiteraard te vinden op het platteland waar ze worden gekweekt en op ambachtelijke wijze geproduceerd, maar dus ook in de vele horecagelegenheden. Hieronder vindt u een selectie van vijf Erkend Veluwse Streekproducten. Het bijzondere aan deze producten is dat ze niet alleen een streekproduct zijn, maar ook het keurmerk ‘Echt Veluwe’ dragen.

1. Geitenkaas ‘Stroese dame’ Stroese dame is een natuurlijk gerijpte rauwmelkse geitenkaas. Tijdens de rijping krijgt de kaas extra diepgang. De kaas wordt door Magda Scholte gemaakt op de Geitenboerderij ‘De Groote Stroe’.
2. Heidehoning De Heidehoning van Imkerij ’t Haagje uit Epe komt van de Veluwe. De kenners noemen deze honing vaak de koning onder de honing. Een geurige en pittige delicatesse en soms zelfs maar een paar weken per jaar te verkrijgen.
3. Aardappelen Aardappelen van De Blekenbrink in Klarenbeek zijn zoals aardappelen horen te zijn: goed van smaak en kwaliteit en milieuvriendelijk verbouwd. Op het erf staat een Pieperkast. Met deze automaat kunt u op elk moment van de dag langskomen voor uw netje aardappels. Met een beetje geluk kunt u ook een rondleiding krijgen van de boer.
4. Zuivelproducten De melk die de zwart-wit gevlekte dames van Zuivelboerderij IJsseloord leveren, wordt op het bedrijf zelf bereid tot een verrukkelijk zuivelassortiment, zoals (karne)melk, hangop, yoghurt, verschillende soorten vruchtenyoghurt, diverse soorten vla en echte ambachtelijke roomboter.
5. Veluws Wolvarken Jan Jansen van Jan’s Vlees fokt op kleinschalige wijze het Veluws Wolvarken. Dit varken is een van oorsprong Hongaars ras (Mangalica) en staat bekend om de uitstekende kwaliteit van het vlees. Hij ziet er op toe dat niet alleen het vlees van buitengewone kwaliteit is, maar ook de leefomstandigheden van de dieren. Wie over de Isendoornweg in Vaassen fietst, kan de dieren zien struinen.

Wat is het Erkend Veluws Streekproduct?

Het Erkend Veluws Streekproduct is een onafhankelijk keurmerk voor streekproducten. Dit keurmerk garandeert de consument dat het product een Echt Veluws product is. Dit houdt in dat: • Het product en de grondstoffen daadwerkelijk van de Veluwe afkomstig zijn; • De verwerking van het product op de Veluwe heeft plaatsgevonden. Zo leveren de producenten een bijdrage aan de kwaliteit van het landschap. Erkend Veluwse Streekproducten vormen de eredivisie van lekker en gezond eten. De producten worden stuk voor stuk gemaakt door bedrijven en mensen met veel passie voor wat ze doen. Je herkent de producten gemakkelijk aan het ‘stempel’ op het product, het etiket of de verpakking.

Van Koninklijke allure tot de kleine pareltjes…

De Veluwe heeft een lange historie en mede daardoor een zeer diverse en interessante cultuur. Op veel plekken staat het roemruchte verleden in de vorm van hoge stadsmuren en indrukwekkende vestingen nog geheel of gedeeltelijk overeind. Uitgestrekte landgoederen met fraaie landhuizen laten natuurschoon en historie op nostalgische wijze hand in hand gaan. Ontdek de prachtige historische Veluwse dorpen, de eeuwenoude Hanzesteden Hattem, Elburg en Harderwijk of één van de landgoederen en kastelen. Koninklijke allure In Apeldoorn bevindt zich Paleis Het Loo. Dit ruim 300 jaar oude paleis is de voormalige zomerresidentie van de Nederlandse stadhouderlijke en koninklijke familie. Sinds 1984 is dit paleis opengesteld voor publiek. Tot en met 27 augustus 2017 is hier de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ te zien. De 33 jaar lange regeerperiode van Koningin Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht.

Eeuwenoude Hanzesteden

Hanzesteden zijn hot! Lekker shoppen in de oude straatjes. Cultuur snuiven tussen de monumentale panden, prachtige doorkijkjes en smalle steegjes. En een hapje eten op een van de gezellige pleinen. Bezoek in Hattem bijvoorbeeld het Anton Pieck Museum. Maak in Elburg een vaartocht op een Botter en neem in Harderwijk plaats op één van de gezellige bruisende terrasjes.

Kleine pareltjes

De Veluwe beschikt over kleine pareltjes. Het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur is hier een goed voorbeeld van. Dit museum biedt een rondgang langs 160 ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Alles is ontzettend veranderd in de afgelopen 100 jaar. Want wie weet er tegenwoordig nog dat een ‘scharensliep’ iemand was die langs de deuren ging om scharen te slijpen? Kortom, op cultureel gebied heeft de Veluwe het allemaal.

Gepubliceerd in editie Villa d’Arte 3 / 26 juni 2017