Amsterdam Art lanceert eerste Gallery Weekend 2020

Amsterdam Art presenteert van 18 t/m 21 november 2020 de eerste editie van het Amsterdam Art Gallery Weekend, een weekend vol hedendaagse kunst met Amsterdamse galeries in de hoofdrol.  Volgend jaar, van 15 tot en met 18 april 2021 organiseert Amsterdam Art de negende editie van het Amsterdam Art Weekend, tegelijk met de Open Studios van de Rijksakademie van beeldende kunsten. Aan het Amsterdam Art Weekend nemen niet alleen galeries deel, ook musea, project spaces, residencies en meer zetten hun deuren open voor publiek.

[Foto: Claudia Martínez Garay bij GRIMM Gallery 2019 tijdens Amsterdam Art Weekend fotograaf Maarten Nauw]

Het Amsterdam Art Weekend trekt met 58 deelnemende locaties – variërend van galeries tot residenties en culturele instellingen – jaarlijks 48.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Leven in ‘het nieuwe normaal’ betekent helaas dat dit soort grootschalige evenementen waarschijnlijk voorlopig geen doorgang kunnen vinden. Het kleinschaligere Amsterdam Art Gallery Weekend past echter wel in de nieuwe situatie en heeft als primaire focus het stimuleren van de Nederlandse kunstmarkt. Omdat de Amsterdamse galeries het decor vormen voor het Gallery Weekend, kan het aantal bezoekers in goede banen worden geleid en kunnen de veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Een aantal Amsterdamse instellingen, waaronder vaste partners Oude Kerk, Rijksakademie voor beeldende kunsten, Stedelijk Museum en de Ateliers vormen ook een onderdeel van het programma.

Caroline van den Tempel, directeur Amsterdam Art: ‘Het Amsterdam Art Gallery Weekend is de perfecte gelegenheid om de Amsterdamse galeries en de kunstenaars die zij vertegenwoordigen in de schijnwerpers te zetten. Met het Gallery Weekend willen we bestaande, maar vooral ook nieuwe Nederlandse kunstliefhebbers inspireren om kunst te kopen.’

De Rijksakademie van beeldende kunsten is een belangrijke partner sinds de oprichting van Amsterdam Art. Door de verspreiding van COVID-19 heeft de academie besloten om de huidige residency periode te verlengen tot mei 2021 en de jaarlijkse Open Studios te verplaatsen naar april 2021. Tijdens de Open Studios presenteren tientallen resident artists voor het eerst hun werk aan het grote publiek. Omdat dit evenement toonaangevend is voor de Amsterdamse hedendaagse kunstscene is het een logische keuze om het Amsterdam Art Weekend (15-18 april 2021) hiermee te laten samenvallen. De verbindende rol die Amsterdam Art Weekend altijd heeft gespeeld tussen de vele galeries, musea, project spaces en kunstenaars in de stad zal in april weer optimaal worden benut.

Emily Pethick, directeur Rijksakademie: “ Meer dan ooit zien we hoe belangrijk het is dat kunstorganisaties samenwerken om een rijk cultureel ecosysteem in Nederland en daarbuiten in stand te houden. In dit opzicht zetten we dan ook graag onze samenwerking met Amsterdam Art Weekend voort. Met de lente als een natuurlijke periode van vernieuwing, zullen we door middel van deze jaarlijkse viering van cultuur in de stad, nieuwe energie en nieuwe perspectieven stimuleren in wat we hopen een beter klimaat! ” .

Over Stichting Amsterdam Art
Sinds 2011 werkt Stichting Amsterdam Art aan het nationaal en internationaal positioneren van Amsterdam als creatieve en culturele stad vol hoogstaande hedendaagse kunst. Door nauwe samenwerking met Amsterdamse galeries, residenties, musea, project spaces en veilinghuizen is er in de vorm van het Amsterdam Art Weekend een onmisbaar platform ontstaan voor hedendaagse kunst. In onderlinge samenwerking wil Amsterdam Art het bijzondere karakter van Amsterdam als hedendaagse kunststad voor het voetlicht brengen.