Winnaar Paul Huf Award 2017

Romain Mader (1988, Zwitserland) is gekozen als winnaar van de elfde Foam Paul Huf Award 2017, door een internationale jury. Foam Fotografiemuseum Amsterdam organiseert jaarlijks deze internationale prijs voor jonge fotografen tot 35 jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €20.000 en een tentoonstelling in Foam. Mader wint de prijs voor zijn serie Ekaterina, een zoektocht naar een bruid in de denkbeeldige stad Ekaterina.

De Foam Paul Huf Award heeft dit jaar opnieuw portfolio’s vanuit de hele wereld aangetrokken. De jury koos Romain Mader als winnaar uit een totaal van 100 genomineerden, afkomstig uit 25 landen.

Het juryrapport stelt: ‘Romain Mader’s Ekatarina is opvallend door de humor en ironie waarmee hij serieuze onderwerpen aansnijdt: eenzaamheid, liefde, exploitatie en het vrouwelijke lichaam. Zijn werk is heel gelaagd, iedere laag onthult een nieuwe interpretatie mogelijkheid. Wat is echt hier, en wat is fictie? In de fantasiestad Ekaterina in de Oekraïne, die op mysterieuze wijze slechts bewoond wordt door vrouwen, zoekt Mader – of het karakter dat hij speelt – naar liefde. Zijn onopvallende verschijning brengt er tijd door met aspirant- modellen en bij schoonheidswedstrijden waar hoopvolle deelnemers zich achter een permanente glimlach verschuilen.

Door zijn gepolijste beelden, een gebruikelijk stijl in commerciële fotografie, sociale media en toeristische publicaties, worden we in een wereld getrokken van uitgebuite vrouwen, postorderbruiden, sekstoerisme en aanlokkelijke reclames. Maders verbeelding is echter grappig, naïef, absurd en lichtvoetig en het contrast tussen het onderwerp en de wijze waarop hij het onderzoekt geeft Ekaterina een onverwachte, ontroerende kracht.’

De jury geeft het werk van Romain Maders graag erkenning met het toekennen van de Foam Paul Huf Award 2017 en ziet in hem een veelbelovend talent.

De bekendmaking van de Foam Paul Huf Award winnaar van 2017 valt samen met de opening van de tentoonstelling van de winnaar van 2016. Lucy Conticello (juryvoorzitter Foam Paul Huf Award 2017) opent vanavond officieel de tentoonstelling Matter, van de Japanse fotograaf Daisuke Yokota in Foam, in het bijzijn van de fotograaf. Het werk van Romain Mader zal eind 2017 te zien zijn in Foam.