Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap heeft dit jaar niemand minder dan André Kuipers en Erik Scherder als ambassadeurs aan zich verbonden, beiden zeer betekenisvol in de wereld van wetenschap en technologie. Zij zijn op 7 en 8 oktober aanwezig op locaties in het land waar de bezoekers hen tijdens hun ontdekkingsreis in de wereld van wetenschap en technologie kunnen ontmoeten. Milouska Meulens doet verslag vanaf verschillende locaties.

Jong en oud kan tijdens het Weekend van de Wetenschap door heel Nederland zelf wetenschap en technologie beleven. Alleen dat weekend krijgt men backstage toegang tot zo’n 250 bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea waarvan de deuren normaal gesloten blijven. De deelnemers, waaronder Science Museum NEMO, NS, Vrije Universiteit, BASF, TU Delft, Nederlands Herseninstituut, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Heinz en Shell hebben een speciaal programma ontwikkeld, zodat bezoekers zelf wetenschap en technologie ervaren. De variatie van de 1.500, veelal gratis, activiteiten is groot: zelf proefjes doen, 3D printen, lezingen bijwonen, leren hoe ketchup wordt gemaakt, met een robot aan de slag, zelf bloedvaten hechten; er is van alles te doen.

André Kuipers

In 2004 heeft André Kuipers zijn jongensdroom verwezenlijkt toen hij voor zijn eerste missie de ruimte inging als astronaut. In 2011 verliet André de aarde opnieuw voor een verblijf van maar liefst 193 dagen in de ruimte. Naast zijn werk als ruimtevaarder zet hij zich ook in als ambassadeur voor diverse goede doelen en is hij presentator en spreker. In dit jubileumjaar van 60 jaar ruimtevaart zet André middels bijzondere activiteiten ruimtevaart volop in de schijnwerpers. Zo is hij op 8 oktober aanwezig bij ESA ESTEC waar bezoekers met hem in gesprek kunnen.

Erik Scherder

Professor Erik Scherder is hoogleraar Neuropsychologie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij is tafelgast van DWDD, heeft meerdere DWDD University colleges gegeven en is verbonden aan de Universiteit van Nederland. Daarnaast schreef hij onder meer de boeken Laat je hersenen niet zitten en Singing in the brain. Dit jaar is Scherder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens het Weekend van de Wetenschap is Erik op verschillende locaties aanwezig.

Milouska Meulens

Milouska Meulens was maar liefst 15 jaar lang het vertrouwde gezicht van het Jeugdjournaal. Sinds 2015 presenteert ze het live natuurprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 en sinds vorig jaar ook het wekelijkse journalistieke reportageprogramma Groen Licht op NPO 2 over groene feiten en fabels. In 2006 was ze ‘de mol’ in het populaire televisieprogramma Wie is de Mol?

Het Weekend van de Wetenschap

Jaarlijks organiseert NEMO met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Weekend van de Wetenschap. Dit grootste landelijke technologie- en wetenschapsevenement van Nederland wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen. Op weekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van de deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen.