Wandtapijtenserie van Claudia Martinez Garay aangekocht door Museum Arnhem

Een poema met opengesperde bek, de aardappel en maïskolf, een condor en slang; deze krachtige Andische symbolen zijn te zien op vijf groot formaat wandtapijten die Museum Arnhem onlangs aankocht van kunstenaar Claudia Martínez Garay (1983). Pacha heet de serie wandtapijten die is uitgevoerd in de tufting techniek. Het werk refereert aan de Andes-kosmovisie die een andere kijk biedt op de natuur, tijd en ruimte. Dit wereldbeeld ontleent Martínez Garay aan haar Peruaanse voorouders. Pacha wordt tentoongesteld in Tenminste Houdbaar Tot, de eerste tentoonstelling na heropening van het museum in het voorjaar van 2022.  

[Inzet: Claudia Martinez Garay Suqta Pacha 2020, fotografie Greg Carideo]

Het oeuvre van Martínez Garay omvat schilderkunst, beeldhouwkunst, grafiek, video en site-specifieke installaties. Haar sculpturale werken verwijzen meestal naar precolumbiaanse esthetiek, met name artefacten uit de Moche en Inca-beschaving. Deze sculpturen worden gecombineerd in grotere installaties in dialoog met symbolische elementen uit haar onderzoek. In deze serie wandtapijten refereert zij aan haar eigen geboortegrond. Martínez Garay komt uit Ayacucho in de Peruaanse Andes, waar de oorlog voor onafhankelijkheid van Spanje is uitgevochten tussen de libertadores en de realistas en waar later veel mensen werden gerekruteerd voor de guerrillabeweging Lichtend Pad. Zeventigduizend oorspronkelijke bewoners vonden daarbij de dood. Het Spaanse kolonialisme legde volgens Martínez Garay ideeën gebaseerd op ongelijkwaardigheid en uitbuiting op tussen mensen en natuur, en tussen mensen onderling. De Andesconcepten zijn zo anders dan die koloniale blik, al zijn deze door het uitwissen van materiële en immateriële cultuur moeilijk helemaal te doorgronden. ‘Via de serie Pacha blaast Martínez Garay dat gedachtengoed nieuw leven in als visie op de toekomst. Het kan helpen om anders na te denken over de verhoudingen in de wereld.’ aldus Manon Braat, conservator hedendaagse kunst van Museum Arnhem.  

Claudia Martinez Garay Tawa Pacha 2021, fotografie Greg Carideo

Over de kunstenaar 

Claudia Martínez Garay werd in 1983 in Ayacucho, Peru, geboren en woont momenteel in Amsterdam. Ze studeerde prentkunst aan de Pontificia Universidad Católica van Peru (PE) en was van 2016 tot 2017 ‘resident’ aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar werk bevindt zich in de collecties van onder meer Sifang Art Museum, Nanjing (CN); Lima Kunstmuseum MALI, Lima (PE); LOOP-collectie, MACBA Museu d’Art Contemporani, Barcelona (ES); Akzo Nobel Art Foundation, Amsterdam (NL); Cisnero Fontanals Art Foundation, Miami, FL (VS) en verschillende privécollecties. 

Verrijking van de perspectieven in de collectie 

Museum Arnhem verwerft al decennialang werk van talentvolle vrouwelijke kunstenaars van buiten West-Europa en Noord-Amerika dat perspectieven biedt die in Nederland niet gangbaar zijn. De serie van Martínez Garay past goed bij de wens van het museum om aan te sluiten bij actuele discussies, zoals de omgang van mensen met de planeet. Zij verbindt haar eigen lokale geschiedenis en erfgoed met universele concepten. Bovendien is Pacha van Martínez Garay door de grote contrasten, de felle kleuren, de grote tactiliteit en de herkenbare elementen en symboliek voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk. 

Openingstentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot 

Aanleiding voor de aankoop is de heropening in het voorjaar van 2022. In Tenminste Houdbaar Tot onderzoekt Museum Arnhem de verschillende manieren waarop kunstenaars vanaf de 17de tot en met de 21ste eeuw de natuur verbeelden. Dat gebeurt aan de hand van meer dan 200 werken uit de collectie. Deze worden aangevuld met bruiklenen en kunstopdrachten die het publiek perspectieven bieden voor een harmonieuzere relatie tussen mensen en de Aarde. Met dit onderwerp sluit het museum aan bij één van de meest urgente politieke en maatschappelijke onderwerpen wereldwijd. De klimaatproblematiek wordt bezien in relatie tot de machtsongelijkheid op de wereld; een onderwerp dat een belangrijke rol speelt in de museumcollectie.

Vernieuwd museum op een vertrouwde plek 

Museum Arnhem vernieuwt en breidt uit. Het museumgebouw aan de Utrechtseweg heropent in het voorjaar van 2022. Er wordt op dit moment gewerkt aan een spectaculaire nieuwe vleugel ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Bij de vernieuwing van Museum Arnhem wordt ook de beeldentuin grondig getransformeerd. De tuin wordt groter, meer open en gratis toegankelijk voor iedereen.

0 replies on “Wandtapijtenserie van Claudia Martinez Garay aangekocht door Museum Arnhem”