VPRO x Dutch Design Week

Ook dit jaar besteedt de VPRO volop aandacht aan de Dutch Design Week (DDW) die op vrijdag 17 oktober van start gaat. Met als thema ‘The new intimacy’ gaat DDW op zoek naar nieuwe vormen van intimiteit in een tijd waarin dat niet meer vanzelfsprekend is. In diverse uitingen op radio en TV, online en in de VPRO Gids wordt niet alleen de fysieke kant van design belicht maar ook de impact van design, het maakproces van ontwerpers en natuurlijk hun visie op de toekomst. Een festivalweek boordevol online-content.
Mondo
Zondag 18 oktober om 19.25 uur op NPO 2
Mondo is het kunst- en cultuurplatform van de VPRO met een televisieprogramma op zondagavond waarin Nadia Moussaid kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt. De uitzending van 18 oktober staat volledig in het teken van Dutch Design Week 2020. In de studio ontvangt Nadia Moussaid rijksbouwmeester Floris Alkemade, biodesigner Boris Hendrikx, textielontwerper Claudy Jongstra en DDW directeur Martijn Paulen.
Mondo online:
Vanaf zaterdag 17 oktober op vpro.nl/mondo
De tien must-sees van Mondo op DDW. De redactie heeft elk werk grondig bestudeerd en een selectie gemaakt van hun favorieten. Vanaf zaterdag 17 oktober op vpro.nl/mondo. Daarnaast brengt Mondo een Mondo Minute uit over het werk van designer Sabine Marcelis.
VPRO Tegenlicht: Herover je data
Zondag 18 oktober om 22.20 uur op NPO 2
Wie is de baas over onze data? Onze mobiele telefoons en smart home-toepassingen zijn veelal in handen van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Dat betekent dat onze (Europese) data in handen zijn van niet-Europese multinationals. Is daar dan geen ontkomen aan? In een tijd van online surveillance, datatracking en microtargeting gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar uitwegen en oplossingen. Zowel op het niveau van individuele apparaten als op wijkniveau en in gemeenschappelijke ruimten. VPRO Tegenlicht neemt het ideaal van ‘user independence‘ onder de loep. Welke initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld?
VPRO Tegenlicht: De slag om het internet
Vanaf 17 oktober op vpro.nl/tegenlicht
Ronald Duong zoekt met experts uit hoe we als gebruiker het internet kunnen terugwinnen van Sillicon Valley. Tijdens DDW gaat Duong in gesprek met privacydesigners en webverkenners en begint daar zijn langdurige zoektocht naar internetvrijheid. Tijdens DDW vindt de kick-off plaats van de zes maanden durende zoektocht van Duong die vanaf dan te zien is op vpro.nl/tegenlicht.
DDWxVPRO future talks – vpro.nl
Vrijdag 17 t/m 25 oktober op vpro.nl/ddw en ddw.nl
Hoe gaat onze toekomst eruitzien? Chris Kijne, Pieter van der Wielen en Koert van Mensvoort gaan in gesprek met belangrijke sprekers die onze toekomst vormgeven of voorspellen. Met onder andere te gast: Lidewij Edelkoort, Sabine Marcelis, Annelies Termeer (Dustin) en Lonneke Gordijn (studio Drift).
Nooit meer slapen
Vrijdag 15 oktober om 00.00-01.00 uur op NPO Radio 1
In aanloop naar DDW is ambassadeur van DDW 2020 Lidewij Edelkoort een uur lang te gast in het dagelijkse cultuurprogramma Nooit meer slapen. Presentatie: Pieter van der Wielen.
VPRO Medialab: Dustin
17 t/m 25 oktober, ddw.nl en vpro.nl/dustin
Smart speakers, smart tv’s, smart verlichting: er zijn steeds meer slimme apparaten in ons leven en de Artificial Intelligence in deze apparaten ontwikkelt zich razendsnel. Maar wat als slimme apparaten zo slim worden dat zij ook emoties ontwikkelen? Dat is het centrale uitgangspunt voor Dustin, een innovatief, interactief verhaal voor smartphone ontwikkeld door VPRO Medialab in samenwerking met schrijver Niels ’t Hooft.
Meer info via www.vpro.nl/dustin
VPRO Gids – Dutch Design Week special
VPRO Gids #41, die dinsdag 13 oktober verschijnt, bevat een overzicht met tips van de redactie voor wat je niet mag missen tijdens DDW. Met onder meer een reportage over de AR-app Dustin van VPRO Medialab en een artikel over VPRO Tegenlicht: Herover je data.
Virtuele woonkamer van VPRO
17 t/m 25 oktober, ddw.nl
In de virtuele VPRO-woonkamer kunnen bezoekers zich laten prikkelen en zélf de toekomst verkennen aan de hand van verschillende VPRO-producties. Hier cureren we wat we doen tijdens de DDW en delen we content van VPRO TegenlichtMondo en VPRO Medialab.
0 replies on “VPRO x Dutch Design Week”