Voorstelling Waterman Theater na de Dam op 4 mei gaat door

Nu alle theatervoorstellingen zijn afgelast, leek het er op dat Theater na de Dam een sobere editie zou krijgen in 2020. Door een samenwerking tussen het Betty Asfalt Complex van Paul Haenen en Dammie van Geest met het Rietveld Theater in Delft werd het mogelijk de aangrijpende voorstelling Waterman, die Helmert Woudenberg op 4 mei live zou spelen, toch door te laten gaan.

[Foto: Helmert-Woudenberg, Waterman seizoen 2008-2009. Fotograaf-Clemens-Boon]

In deze aangrijpende voorstelling vertelt acteur Helmert Woudenberg het verhaal van de Joodse Hatty Waterman, die als enige van een gezin met 14 kinderen niet wordt gedeporteerd naar Auschwitz. Hij blijft door toeval in zijn eentje achter en door voortdurend van adres te veranderen, weet Hatty zijn noodlot te ontlopen. Hij ontmoet op zijn tocht markante figuren als zijn heldhaftige Tante Dora en de grimmige Jodenverraadster Ans van Dijk.  In Waterman zit Helmert Woudenberg tegenover het zevenjarige Joodse jongetje en luistert ademloos naar zijn verhaal. De opa van Helmert Woudenberg werkte in de Amsterdamse Jodenbuurt. Hatty kende hem goed, en zo zijn de levens van deze beide mannen onzichtbaar met elkaar verbonden.

Toen bleek dat alle Na de Dam voorstellingen waren afgelast, zocht het ThuisTheater contact met het Betty Asfalt Complex, waar Helmert Woudenberg zijn voorstelling op 4 mei zou spelen voor een publiek van 120 mensen. Dat publiek is er nu niet fysiek bij, maar wel live. Helmert speelt zijn stuk op de vloer van het Betty Asfalt Complex in Amsterdam  op 4 mei om 20:30, en wordt live gestreamed naar honderden huiskamers die via de site van het ThuisTheater hun toegangskaartje hebben gekocht.

Is ThuisTheater het antwoord op de Corona crisis voor kleine theaters?

Kort na de gedwongen sluiting van alle theaters startte het Rietveld Theater met ThuisTheater. Theatermakers en muzikanten die zich van de ene op de andere dag van hun inkomsten beroofd zagen, kunnen hierdoor sinds een maand toch optreden. Inmiddels trekt het ThuisTheater bezoekers vanuit binnen- en buitenland. Kijkers vanuit België, Frankrijk en Canada genoten mee van Nederlands talent. Sinds de start 4 weken geleden zijn er zeven voorstellingen geweest en is voor circa € 10.000 aan kaarten verkocht. Daarvan gaat 70% rechtstreeks naar de artiesten. Voor mei staan er nog 17 voorstellingen op het programma en zijn er 17 optredens in voorbereiding. Zo staan Hans Visser (van Flairck) Govert Schilling (beiden op 7 mei), Tim Knol (op 8 mei), voor de kleinsten Dirk Scheele (10 mei) en Spinvis (op 16 mei) geprogrammeerd.

Op 28 april heeft het Rietveld Theater een webinar verzorgd aan 40 theaters in Nederland om de succesformule met hen te delen, in de hoop dat ook andere theaters hun deur weer virtueel kunnen openen. Niet door optredens gratis te streamen, maar door het publiek, dat daar uitermate bereid toe lijkt te zijn, te laten betalen voor kwaliteit en een waardevolle ervaring.

Kaarten voor Waterman zijn € 12,50 en te koop via www.rietveldtheater.nl

0 replies on “Voorstelling Waterman Theater na de Dam op 4 mei gaat door”