Voice Over te zien vanaf 20 oktober 2020 t/m 28 februari 2021

In de nieuwe groepstentoonstelling Voice Over, gecureerd door Maayan Sheleff (1976, Tel Aviv, Israël), wordt gehoor gegeven aan verbannen stemmen, die weerklinken in kunstwerken van over de hele wereld. Voice Over gaat over een minder zichtbare maar zeer actuele vorm van ballingschap: niet opgelegd om mensen fysiek te kunnen controleren, maar om ze te monddood te maken. De tentoonstelling omvat een breed scala aan werken die de politieke macht en de mogelijkheden van de menselijke stem verkennen: van poëtische sculpturen en video-essays, tot participatieve documentaires met ontheemde gemeenschappen.

[Video still, Places of articulations (Five Obstructions)]

Effi & Amir, 2020, video-installatie

Verbannen stemmen

Gastcurator Maayan Sheleff zag tijdens het maken van deze tentoonstelling de wereld onherkenbaar veranderen: ‘De coronapandemie heeft toegeslagen en heeft over de hele wereld reacties losgemaakt die de thema’s waar Voice Over op ingaat alleen maar onderstrepen.’

De laatste jaren komen wereldwijd extreme uitingen van nationalisme, vreemdelingenhaat en isolationisme op, waardoor een groeiend aantal individuen en gemeenschappen niet wordt gehoord. Sommige stemmen beweren voor andere te spreken en laten daarmee geen ruimte voor meerstemmigheid. De deelnemende kunstenaars verkennen de mogelijkheden om te protesteren tegen deze vormen van geweld en uitsluiting. Ze onderzoeken het vermogen van de menselijke stem om grenzen te doorbreken en vooroordelen weg te nemen.

De kunstenaars kijken naar hun eigen rol als politieke actoren. Ze vragen zich af of zij een stem kunnen geven aan degenen die monddood worden gemaakt en tevens kunnen laten zien hoe moeilijk het is om een ander te vertegenwoordigen. Ze onderzoeken het gebied tussen spreken en tot zwijgen brengen; wie geeft wie een stem? Hoe kunnen we echt luisteren, en is dat genoeg?

Deelnemende kunstenaars: Basel Abbas en Ruanne Abou-Rhame, Lawrence Abu Hamdan, Yusra Abo Kaf, Effi & Amir, Shilpa Gupta, Katarina Zdjelar, Domenico Mangano & Marieke van Rooy, Amir Yatziv

www.bonnefanten.nl
+31 (0)43 3290190 (Di – Vrij)
Avenue Céramique 250, 6221 KX, Maastricht

0 replies on “Voice Over te zien vanaf 20 oktober 2020 t/m 28 februari 2021”