Van Eyck-jaar verlengt tot juni 2021

Het Van Eyck-jaar in 2020 trapte groots af met de toptentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ in Gent. Brugge had in maart nog maar net de deuren geopend in het Groeningemuseum voor de expositie ‘Jan van Eyck in Bruges’. Al gauw werden de expo’s, evenementen en activiteiten rondom het Van Eyck-jaar noodgedwongen stopgezet of uitgesteld vanwege de Corona-crisis. Vandaag is bekend geworden dat, het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ met zes maanden is verlengd tot juni 2021. Op 24 juni 2021 wordt het Van Eyck-jaar feestelijk afgesloten met het Sint-Jansfeest.

Bezoek het Lam Gods
De Sint-Baafskathedraal bereid ondertussen de opening voor van een corona-proof bezoek aan het Lam Gods. Vanaf 1 juli 2020 zal een individueel bezoek mogelijk zijn of bezoeken in het gezelschap van huisgenoten. Er is een limiet van 10 personen in de kapel waar het Lam Gods opgesteld staat. Tickets met tijdslots kunnen vanaf heden worden gekocht en gereserveerd via de vernieuwde website.

Opening nieuw bezoekerscentrum
In en rond de Sint-Baafskathedraal worden momenteel ook grondige werkzaamheden uitgevoerd om een nieuw bezoekerscentrum te bouwen. Hier krijgen de gerestaureerde panelen van het Lam Gods in de Sacramentskapel hun definitieve plaats. In het nieuwe bezoekerscentrum kan men met behulp van een virtual reality-bril diep in het verleden reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal beleven alsof ze er zelf bij waren.

De opening van het nieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal is verplaatst naar 25 maart 2021. Meer informatie >


Verlenging exposities en activiteiten Van Eyck-jaar

Gent en culturele partners bereiden de heropening van het OMG! Van Eyck was here – jaar voor! Enkele tentoonstellingen hebben niet gewacht op de officiële heropening en zijn nu al opnieuw te bezoeken zoals:

Nieuw:

  • Op 26 juni opende de Lights on Van Eyck, een Art & Light experience dat te beleven is in de Sint Niklaaskerk en dit tot eind juni 2021. 
  • De OMG! Seven Senses Tour is volledig aangepast volgens de laatste nieuwste veiligheidsnormen en is vanaf 2 juli tot 31 oktober 2020 individueel of in gezinsverband te bezoeken.
  • In de Van Eyck shop (onder het Belfort) vind je producten en ontwerpen van 70 Gentse Makers die zich op Van Eyck inspireerden. De langverwachte Lam Gods-mondmaskers behoren nu ook tot het assortiment.
  • Ondertussen werkt ROA, de wereldbekende Gentse street artist, aan een meesterwerk op de gevel van het GUM  (Gents Universiteitsmuseum – opening dit najaar. Lees meer over street art n.a.v. het Van Eyck-jaar >
  • De kindertentoonstelling in Kina Dag Jan, de kleine wereld van Jan van Eyck is uitgesteld tot dit najaar.

Meer info over deze en toekomstige evenementen kan je vinden op de website. Uiteraard is online tickets reserveren wegens de coronacrisis aan te bevelen.

Van Eyck in Brugge
In Brugge is de tentoonstelling Jan van Eyck in Bruges nog steeds te bezoeken en wel tot 6 september 2020.

Musea Brugge heeft twee van Jan van Eycks bekendste werken in de collectie: De ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ en het ‘Portret van Margareta van Eyck’. Recent verwierf Musea Brugge bovendien een ‘Maria met kind in een interieur’, geschilderd door een navolger van Van Eyck. Deze drie werken worden, naar aanleiding van het Van Eyckjaar 2020, samengebracht in deze tentoonstelling.

Meer info: www.museabrugge.be/kalender/tentoonstellingen/jan-van-eyck-in-bruges-1

Tip: treed in Van Eyck’s voetsporen met de Meet & greet Van Eyck-wandeling. www.visitbruges.be/nl/meetgreetvaneyck

Met dank voor de redactionele aandacht die u hieraan kan

0 replies on “Van Eyck-jaar verlengt tot juni 2021”