Unieke uitgaven rond 4 & 5 mei

In 75 jaar vrijheid vertellen 75 bekende en minder bekende Nederlanders hun verhaal over oorlog en vrijheid. 75 persoonlijke portretten van Nederlanders uit elk geboortejaar sinds 5 mei 1945, allen geboren in vrijheid maar elk met hun eigen familieverhaal over oorlog. Het jubileumboek begint bij de eenjarige Norah Blom, wiens Joodse grootvader in de Tweede Wereldoorlog ontsnapte uit de rij die naar de crèche liep tegenover de Hollandsche Schouwburg, waardoor hij de oorlog overleefde. En het boek eindigt bij de vijfenzeventigjarige Jan van der Linden, die op 5 mei 1945 is geboren in het net bevrijdde Zwolle.

75 jaar vrijheid is een waar collectorsitem: een indringende viering van de vrijheid, prachtig vormgegeven door KesselsKramer en met fotografie van Bert Teunissen. Voor € 15 is het boek 75 jaar vrijheid te koop via de (online) boekhandel.

Met het naderen van 75 jaar Bevrijding stelt zich de vraag: hoe het leed van de Tweede Wereldoorlog duidelijk te maken aan nieuwe generaties, die deze oorlog niet hebben meegemaakt maar niettemin belang stellen in ons gemeenschappelijk verleden?

In Majne lider/Mijn liederen, vertaald door David Omar Cohen (1994), is het mooiste en bekendste werk van de Pools-Joodse dichter Mordechai Gebirtig in tweetalige editie bijeengebracht. Het zijn liederen van een verbinder bij uitstek, die met zijn gedichten over oorlog en vrede, onderdrukking en verdriet maar ook vreugde en liefde, het Joodse leven in het Polen van voor en tijdens de oorlog wist te kenschetsen en wiens stem blijft spreken tot de generaties van nu.

Elte Rauch (1980) verkende haar Joodse en Indische verleden, en bracht deze verkenningen samen in de korte-verhalenbundel Vormen van vrede – drie generaties na de bevrijding. Haar beschouwingen, vanuit het perspectief van de derde generatie, roepen herkenning op en vragen tot zachtheid van oordeel en het blijven zoeken naar vormen van vrede.

Elte Rauch (1980) verkende haar Joodse en Indische verleden, en bracht deze verkenningen samen in de korte-verhalenbundel Vormen van vrede – drie generaties na de bevrijding. Haar beschouwingen, vanuit het perspectief van de derde generatie, roepen herkenning op en vragen tot zachtheid van oordeel en het blijven zoeken naar vormen van vrede

Rondom de 4 en 5 mei-herdenking worden deze bundels digitaal gepresenteerd tijdens Theater na de Dam. Dit wordt omlijst door opnamen van zangeres Shura Lipovsky, een bekendheid op het gebied van het Jiddische lied met begeleiding van Kimball Huigens, haar leermeester Chanah Milner en voordracht van schrijfster Elte Rauch, vertaler David Omar Cohen en voordrachtskunstenaar Simon Mulder.

Het programma is via het YouTube-kanaal van het Feest der Poëzie te volgen vanaf 4 mei 2020 – 21:00 uur

Elte Rauch, Vormen van vrede – drie generaties na de bevrijding.  Uitg. HetMoet/Open Archief |  9789083018355 | € 18,99

Mordechai Gebirtig, Mijn liederen-Majne Lider, Uitg. HetMoet | 9789083018362 |                      

vert. David Omar Cohen, tweetalige editie | €15,00

Beide exemplaren zijn vanaf 4 mei verkrijgbaar, online en in de boekhandel te bestellen voor particulieren, voor de handelaar via het Centraal Boekhuis, of rechtstreeks via de uitgever