Tuin Kasteel Wijlre open


Het park van Kasteel Wijlre gaat aanstaande zaterdag 22 mei weer open! De tuin met kunstwerken van onder meer Giuseppe Penone, Ad Dekkers, Peter Struycken, Leo Vroegindeweij en Carel Visser is circa 3 hectare groot en won in 2014 de prestigieuze prijs ‘European Garden Award’. Kom tussen 11.00 en 17.00 picknicken in het gras of haal een kop koffie met vlaai in van de Kasteel Wijlre TO GO.

Er zijn maatregelen genomen om uw bezoek zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. Zo loopt er een éénrichtingsroute door de tuin en wordt gevraagd uw bezoek vooraf te reserveren: klik hier voor tickets. De entreeprijs voor de tuin bedraagt € 4,50 per persoon en is boekbaar tot en met 6 juni. Met uw Museumkaart heeft u gratis entree.

Helaas zijn de tentoonstellingen in het Hedge House en het Koetshuis niet te bezichtigen vanwege de geldende sluiting van musea.

Het kasteelpark

Het kasteelpark bestaat uit meerdere tuinen: een gazon met bijzondere bomen, een paddenpoel, een rozentuin en een reeks kleinschalige tuinen omringd door hoge hagen. In deze zogenaamde kleine tuintjes is gekozen voor vier afzonderlijke tuinen die elk door één tint gedomineerd worden. Zo is er door de specifieke keuze van beplanting een witte, een gele, een blauwe en een roze tuin ontstaan. Verder is er een appelboomgaard, een kruidentuin, een groentetuin en een kleine met leibomen overdekte schaduwtuin. Deze tuinen zijn met elkaar verbonden door verschillende soorten hagen. Deze hagen spelen een belangrijke rol in de architectuur van de tuin. Samen met de grachten verbinden zij kasteel en tuinen tot een geheel.

Routes

Buitenplaats Kasteel Wijlre biedt verschillende routes aan door de tuin. Iedere route vertelt een eigen verhaal over de plek. De bezoeker kan de buitenplaats ontdekken aan de hand van de Vlinderroute, de Geurroute en de Greyometer. De routes zijn bij uw entree gratis te volgen.

Vlinderroute

De Vlinderroute is samengesteld door botanist en kunstenaar Stefan Cools. De route leidt u langs alle plekken waar de inheemse vlindersoorten van buitenplaats Kasteel Wijlre leven als rups, pop en vlinder. De Vlinderroute sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen.

Geurroute

De Geurroute is ontwikkeld door beeldend kunstenaar Sanne Vaassen in samenwerking met geurarchitect Tanja Schell. Zij hebben zich voor de route laten inspireren door de geuren van de tuin en door het echtpaar Eijck, de bewoners en grondleggers van buitenplaats Kasteel Wijlre.

Greyometer

De Greyometer is ontwikkeld door beeldend kunstenaar Oscar Lourens. Aan de hand van een cirkel met grijswaarden meet de wandelaar de verschillende grijstinten in de tuin en van de gebouwen en kunstwerken op de buitenplaats.

Ontdek-kunst-route voor kinderen

De ontdek-kunst-route is ontwikkeld voor kinderen vanaf 6 jaar door kunsthistorica en museumdocent Elsje Drewes. Deze route neemt u mee langs de permanente kunstwerken in de tuin en laat u door middel van vragen en opdrachten anders kijken naar het samenspel van kunst, natuur en architectuur. Kijk ook eens op Museumkids.nl.

Het park van Kasteel Wijlre is vanaf zaterdag 22 mei en met Pinksteren geopend van woensdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur.

0 replies on “Tuin Kasteel Wijlre open”