Eerste Dutch Burlesque Festival in Utrecht

Op 17, 18 en 19 april komt voor het eerst een meerdaags internationaal burlesque festival naar Utrecht. Deze sexy theatervorm bloeit als nooit tevoren en viert het lichaam in alle mogelijke vormen. Het festival presenteert twee dagen vol speelse, schalkse en spottende shows met optredens van 24 verschillende burlesquesterren uit dertien verschillende landen. Plus drie dagen vol inspirerende workshops van diezelfde internationaal vermaarde artiesten. Het sfeervolle Utrechtse Grand Café Lebowski op het Domplein zal omgetoverd worden tot een ware Moulin Rouge.

[Inzet: Violet Moonshine door Michael Potts]

Burlesque is een theatervorm die haar oorsprong vindt in het Italië van de 16e eeuw. Korte, grappige intermezzo’s in de commedia dell’arte gaven toen kritiek op maatschappelijke ontwikkelingen. Daar komt de naam burlesque ook vandaan: burla is grap in het Italiaans. In het Victoriaanse Engeland werd hier een sexy component aan toegevoegd: burlesque was toen een toneelvorm met schuine grappen, politieke kritiek, mannen in vrouwenkleding en vrouwen in minder kleding dan destijds betamelijk was. Na een bloeiperiode in de jaren ‘20 en ‘30 in Amerika was burlesque een tijd lang alleen nog in stripclubs te zien. In de jaren ‘90 was er echter een grote revival en nu floreert burlesque als nooit te voren. De shows van de ultieme burlesquediva Dita von Teese in Carré waren dit jaar uitverkocht. De acts zijn nu gemiddeld vijf minuten lang en vertellen vaak op speelse wijze een persoonlijk, politiek of vermakelijk verhaal. Nog steeds belandt het merendeel van de prachtige kostuums op de grond, maar tepels en kruis blijven meestal bedekt.

Veren waaiers en een vurige aanklacht tegen Trump

Met artiesten uit Japan, Amerika, Mexico, Brazilië, Italië, Zweden, Frankrijk, Finland, Duitsland, Engeland, België, Slowakije en natuurlijk Nederland laat het festival alle diversiteit van de burlesquewereld zien. En niet alleen vrouwen in alle vormen en maten staan op het podium: het wordt een waar feest met dragqueens, dragkings, genderbenders en boylesque. De artiesten laten op het festival de klassieke burlesquestijlen zien (bijvoorbeeld het prachtig glitterende korset van de Japanse Bamboo Vixen en de weelderige veren waaiers van de Braziliaanse Miss Cherry on Fire) maar ook nieuwe vormen van burlesque: zo toont de Mexicaanse Teresa Rugo een vurige aanklacht tegen het beleid van Trump en vindt #metoo een plekje in de act van de Britse Cadbury Parfait. Iedere dag van het festival delen de artiesten hun kennis tijdens workshops waar iedereen zich voor kan inschrijven. Zo leer je over vintage hairstyling, het gebruik van een veren boa, dansen op hoge hakken, clowning en nog veel meer.

Over de makers

Violet Moonshine en Zizi Zinnona (echte namen Christine Breur en Maan Leo) komen beide uit Utrecht en behoren tot de absolute top van burlesque in Nederland. Ze hebben in heel Europa opgetreden, geven geregeld burlesqueworkshops en zijn nu klaar om hun eigen festival te produceren. Als Christine en Maan niet op het podium staan, zijn ze respectievelijk werkzaam als hoofd bedrijfsvoering Cinekid Festival en manager marketing & communicatie bij Design Museum Den Bosch.

Praktische informatie

De shows vinden plaats op 17 en 18 april 2020 in Grand Café Lebowski op het Domplein in Utrecht. Tickets kosten 15 euro en zijn nu te koop via www.dutchburlesquefestival.com. De workshops vinden plaats op 17, 18 en 19 april op verschillende plekken in Utrecht, het complete overzicht staat op www.dutchburlesquefestival.com.

0 replies on “Eerste Dutch Burlesque Festival in Utrecht”