Theatervoorstelling Stemmen uit Beton

Vanaf vrijdag 11 september verenigen de stemmen van de flat Groeneveen uit Amsterdam-Zuidoost zich voor een theatervoorstelling in de Nes in Amsterdam. Meerdere malen per jaar resideren theatermakers Timo Tembuyser en Naomi Steijger (Frascati Producties) in de flat in Zuidoost, waarna ze bijzondere ontmoetingen, gesprekken en soundbites bundelen tot een muzikale voorstelling over de flat en haar inwoners.

De derde voorstelling uit de reeks Stemmen uit Beton
Stemmen uit Beton #3 Kid’s-Eye View (11 t/m 19 sep in Frascati 4, Nes, Amsterdam) volgt op Stemmen uit Beton #1 Ouverture (december 2019) en online corona-editie Stemmen uit Beton #2 Balkonkoor (april 2020). Nu zijn in dit derde deel de kinderen aan zet. Door hun ogen bekijken we de groei van Groeneveen in Amsterdam-Zuidoost door de jaren heen. De Bijlmermeer was ooit ‘de betonnen droom’ van architect Siegfried Nassuth, die in de jaren ’60 het ontwerp bedacht. Die droom botste in de decennia die volgden op de realiteit. Met achter haar een onstuimige geschiedenis, wordt Groeneveen nu opnieuw gezien, gedroomd en verteld. Met als rode draad muziek, interviews en audiofragmenten over de dromen van de kinderen nu én de kinderen van vroeger.

Wat is Stemmen uit Beton?
In Stemmen uit Beton vormen uiteindelijk de 1000 bewoners van de Groeneveen-flat in Amsterdam-Zuidoost een koor. Ze zingen een grootstedelijk requiem, ieder vanuit de veiligheid van de eigen woning. Als ode aan de meerstemmigheid van de samenleving en als oefening in het luisteren naar de ander. Theatermakers Timo Tembuyser en Naomi Steijger, beiden net afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, bellen aan bij alle 372 appartementen van deze microkosmos om gesprekken te voeren, verhalen op te nemen en geluiden te verzamelen. Woningcorporatie Rochdale heeft hen de sleutel van nummer 160C gegeven, waar ze drie jaar lang af en aan wonen.

In het derde jaar van hun opleiding aan de toneelacademie begonnen Naomi en Timo met hun ambitieuze Requiemreeks, een serie luistervoorstellingen naar de dramaturgie van het klassieke negendelige Requiem, gemaakt met en uitgevoerd door de bewoners van negen flatgebouwen in verschillende wereldsteden. In 88 woningraten zongen de bewoners van een flat in Moerwijk (Den Haag) het ‘Introïtus’. In het tweede deel, BLOK – een requiem in majeur, werd het Kyrie gezongen door de bewoners van een flatgebouw in Gent. Voor het derde deel, Stemmen uit Beton componeren ze voor en met de bewoners van de flat Groeneveen het derde deel van het requiem, het ‘Dies Irae’.

Speciale corona-editie op video: Het Balkonkoor
In de vorige editie, tijdens de eerste maanden van de intelligente lock down, werkten Timo & Naomi op afstand. Ze belden de bewoners op die ze in het najaar van 2019 leerden kennen en herschreven samen met hen de tekst van het eerste couplet van het Dies Irae. Het Dies Irae is het lied waaruit de makers samen met de bewoners iedere editie een couplet zingen. In het Latijn, want ‘nieuw’ voor iedereen. Tijdens corona was dat op afstand: men zong met volle borst mee vanaf de balkons. Het leverde een hartverwarmende tweede editie op. Tijdens de derde editie in september wordt het volgende – tweede – couplet van het Dies Irae gecomponeerd en gezongen als een ode aan het kind in elk van ons.

Over Frascati Producties
Frascati is een belangwekkend podium, maar met haar Frascati Producties ook het grootste (inter)nationaal opererende productiehuis van Nederland. Frascati Producties begeleidt veelal jonge theatermakers uit binnen- en buitenland in de eerste jaren van hun professionele bestaan. Frascati-makers zijn niet onder een noemer te vangen: ze werken in diverse disciplines, zoeken de verbinding tussen kunst en samenleving, zijn volstrekt eigenzinnig en bestormen de toekomst. Het werk vindt zijn oorsprong in de snel veranderende grootstedelijke omgeving en is vaak geëngageerd ‘documentair’. Van teksttoneel tot performances, dans en mime. Van grote zaal tot locatieprojecten en kleiner gemonteerde solo’s.

Onlangs adviseerde de Raad voor Cultuur om ondanks een positief advies geen subsidie toe te kennen aan Frascati Producties. Een ongekend harde klap voor de jonge makers die de komende jaren van de opleidingen afstuderen en in vrijheid hun persoonlijke artistieke signatuur willen uitwerken. Het werk van Timo & Naomi is daarin exemplarisch.

STEMMEN UIT BETON #3 KID’S-EYE VIEW
TIMO TEMBUYSER & NAOMI STEIJGER / FRASCATI PRODUCTIES I.S.M ROCHDALE
Première: Zaterdag 12 september 20:30

Avondvoorstellingen: vr 11 t/m za 19 sep 20:30
Middagvoorstellingen: wo 16 & vr 18 sep 17:30, za 19 sep 16:00
Locatie: Frascati 4, Nes 71 Amsterdam