Theaterprogramma Oerol

Ook dit jaar kunnen bezoekers tijdens Oerol dat plaatsvindt van 9 – 18 juni weer genieten van theater, muziek, beeldende kunst en straatoptredens. Er zijn 35 theatervoorstellingen te zien, waarvan er 23 tijdens het festival in première gaan. Samen met 16 expedities, talloze muziekoptredens en 32 straatoptredens staat festivaleiland Terschelling tien dagen lang in het teken van kunst en cultuur. Openingsvoorstelling is ‘Halka’ van de Marokkaanse circustheatergroep Groupe Acrobatique de Tanger.

 
Openingsvoorstelling ‘Halka’
Op het Noordzeestrand van Terschelling speelt de bijzondere voorstelling ‘Halka’ van het Marokkaanse Groupe Acrobatique de Tanger. Sinds mensenheugenis geven oude leermeesters op het strand van Tanger de kunst van de acrobatiek door aan jonge Marokkanen. Geboren uit de krijgstraditie en door de combinatie van menselijke piramiden, figuren en sprongen, is deze vorm van acrobatiek een regelrechte circuskunst te noemen. Van de warme stranden aan de Middellandse zee, neemt de groep haar kunsten nu mee naar het strand van Terschelling. Een voorstelling vol beweging, muziek en dans.
Een greep uit de premières
Er is naast ‘Halka’ natuurlijk nog veel meer te zien. Een speciaal voor drie locaties ontworpen ‘Bubbel’ gaat op Oerol in première. Deze transparante, tijdelijke, architectonische ruimte ontworpen door Plastique Fantastique, is dit jaar inspiratie voor landschap, muziek en dans in de voorstelling ‘Liquid Shadows / Loud Events’ van het Stolz Quartet en Leine&Roebana.  Rauw en groots locatietheater over mannen, vrouwen en alles er tussenin is er in ‘Penthesilea’ van NNT/Club Guy en Roni op het Noordzeestrand. Ook kan je kiezen voor een intieme ervaring voor één  persoon; ‘Guilty Landscapes’ deel III van Dries Verhoeven is tijdens Oerol voor het eerst in Nederland te zien.
Muziektheater in alle vormen
De Japanse slagwerkgroep Dadadadan Tenko maakt een muzikale slagwerk voorstelling over de tsunami van een aantal jaar geleden. In ‘Watskeburt goes Oerol’ zie je de deleted scenesuit de poppenvoorstelling van De Jeugd van Tegenwoordig. Vaste gast is Via Berlin, dit jaar met het Berlage Saxophone Quartet in ‘Breaking the silence’ en de nieuwe lichting muzikale Nieuwkomers van Orkater presenteren zich; ‘Sir Duke’. Ook is er het feestelijke muziektheater van Amsterdam Klezmer Band, de uitvinders-muziek van BOT en een muzikale voorstelling uit de ruimte van Touki Delphine.
Jong en oud
Gerenommeerde gezelschappen en makers als  Moeremans&Sons/Oostpool, Tryater, PeerGrouP, Orkater, Theater Artemis, Maas theater en dans, BERLIN en Gienke Deuten keren terug naar Oerol, sommige in samenwerking met elkaar of andere gezelschappen. De meeste ruimte wordt geboden aan nieuwe makers. BOG, Collectief Walden, Hotshop, Orde van de dag, Nhung Dam, Afslag Eindhoven, Stephanie Louwrier, Thabi Mooi, Saman Amini/Likeminds en de vier jonge makers van Atelier Oerol verheugen zich erop een groot en gretig publiek te ontmoeten. Niet in een vakje te plaatsen zijn de voorstelling ‘TRACKS’ van Pier 21 waar wetenschap de kunst ontmoet en het poëtische werk van de Frans/Belgische Same Same but Different met hun installatie ‘Nous Sommes’ en de performance ‘Demain’.
Kaartverkoop
De algemene online kaartverkoop voor de theatervoorstellingen start op dinsdag 23 mei. Vrienden van Oerol kunnen vanaf 17 mei online hun kaarten bestellen. Een entreebandje voor het festival is al verkrijgbaar en kost 25 euro in de voorverkoop. Het theaterprogramma is vanaf vandaag te vinden op oerol.nl, het complete Oerol-programma met praktische informatie zoals tijden en locaties is vanaf 12 mei online.
Oerol | 9 t/m 18 juni ’17 Terschelling | oerol.nl