Samsungs Missing Masterpieces

Samsung kondigt vandaag de lancering van de tentoonstelling ‘Missing Masterpieces’ aan, een digitale collectie van een aantal van de meest iconische en intrigerende verloren kunstwerken ter wereld. De collectie toont werken die nergens in het echt te zien zijn en waarvan gevreesd wordt dat ze voor altijd verloren zijn. Ze zijn voor de eerste keer samengebracht, zodat iedereen er van kan genieten en ter ondersteuning van het werk om ze terug te vinden.

Eén van deze werken is ‘Zicht op Auvers-sur-Oise’ van Paul Cézanne, dat verdween toen inbrekers gebruik maakten van de festiviteiten op oudejaarsavond 1999 om het schilderij in filmische stijl te stelen. Ze klommen op aangrenzende steigers, sloegen een dakraam in, gebruikten een touwladder en maskeerden hun route met een rookbom. Een ander werk is ‘Chloe & Emma’ van Barbora Kysilkova dat op klaarlichte dag gestolen werd uit een museum in Noorwegen. De dieven verwijderden meer dan 200 spijkers om het doek uit de lijst te halen en lieten de lijst in onberispelijke staat achter.

Ons leven speelt zich steeds meer virtueel af. De kracht van technologie om mensen samen te brengen is nog nooit zo duidelijk geweest. De tentoonstelling ‘Missing Masterpieces’ toont een aantal van de meest opvallende verloren schilderijen van wereldberoemde kunstenaars zoals Van Gogh, Cézanne en Monet. Hierdoor kan iedereen genieten van deze prachtige kunstwerken, die misschien nooit teruggevonden worden, en er meer over te weten komen.

Gestolen kunst


De pandemie heeft een aanzienlijke impact op kunst en cultuur in heel Europa. Elk jaar wordt er kunst ter waarde van miljoenen euro’s gestolen, maar alleen al tijdens de lockdown werden minstens zes werken gestolen. Eén daarvan is ‘Lentetuin’ van Van Gogh, dat gestolen werd op wat de 167ste verjaardag van de kunstenaar geweest zou zijn.

Speur mee

Om speurders te helpen om deze prachtige verloren werken terug te vinden, kunnen kunstliefhebbers en amateurdetectives tips, theorieën en aanwijzingen die ze ontdekken delen met @SamsungNederland (Instagram), @SamsungNL (Twitter) of @SamsungNederland (Facebook) en via #MISSINGMASTERPIECES om op die manier samen bewijs te verzamelen.

De tentoonstelling werd samengesteld in samenwerking met Dr. Noah Charney, een gerenommeerd expert in kunstcriminaliteit en oprichter van de Association for Research into Crimes Against Art (ARCA). De collectie bevat prachtige meesterwerken die wetshandhavingsinstanties overal ter wereld proberen terug te vinden.

“Voor je aan een puzzel begint, wil je graag alle stukjes hebben, nietwaar?”, vraagt Dr. Noah Charney, oprichter van ARCA. “Dat is net zo voor een misdaad of een mysterieuze verdwijning. Van tegenstrijdige berichtgeving in de media tot speculatie op Reddit, er zijn allerlei aanwijzingen, maar de hoeveelheid informatie is overweldigend. Hier kunnen technologie en sociale media helpen door mensen samen te brengen om te helpen bij de zoektocht. Het is mogelijk dat een onschuldige tip online de sleutel blijkt te zijn die het raadsel oplost.”

De tentoonstelling ‘Missing Masterpieces’ is ruim drie maanden (12 november – 10 februari 2021) virtueel te bezoeken. Meer informatie vind je in de Art Store of op de website van Missing Masterpieces via https://www.samsung.com/nl/explore.