Saman Amini en Theater Utrecht presenteren Onvoorspelbaar Verleden

Saman Amini © Rui Reis

Na de succesvolle voorstellingen A Seat At The Table en Samenloop van Omstandigheden komt theatermaker Saman Amini nu met Onvoorspelbaar Verleden, een muzikale voorstelling over het verwerken van pijn en het belang van verbinding met de samenleving, je dierbaren en jezelf. Onvoorspelbaar Verleden is een coproductie met Theater Utrecht en gaat op woensdag 30 september in première in DeLaMar Theater, Amsterdam. De voorstelling gaat t/m december 2020 op tournee door Nederland en België. Ik hoop dat je ruimte hebt om aandacht te besteden aan deze voorstelling.

Over de voorstelling
Dit tragikomische verhaal draait om Amir, een talentvolle en gerespecteerde zanger aan de top van zijn carrière. Ondanks al het succes is Amir verre van gelukkig. Hij is depressief, drinkt alsof er geen morgen meer is en en raakt steeds verder verwijderd van alles wat hem lief is in het leven.

Na een mislukt optreden stort zijn wereld in elkaar. Zijn fans en vrienden keren zich tegen hem. Die avond drinkt Amir als nooit tevoren en belandt in een zwart gat. Als hij weer bijkomt, is hij op het strand van Baarzagh, het station tussen hel en aarde. Amir komt in een hallucinante nachttocht terecht waar hij via donkere krochten en diepe dalen zijn weg naar huis probeert terug te vinden.

Amini’s kracht ligt in de gezongen vertelling. Hij verleidt je nu eens met een bitterzoete blues, dan weer slaat hij je om de oren met scherpe raps, melancholisch en betoverend. Ook in deze voorstelling gaan theatrale scenes en sterk persoonlijke liedjes moeiteloos in elkaar over. En zoals altijd weet Amini humor constant af te wisselen met scherpe inzichten.

Over Saman Amini
Saman Amini (1989) werd geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Op 11-jarige leeftijd kwam hij met zijn ouders naar Nederland. In 2014 studeerde hij af aan de Toneelacademie Maastricht. In de korte tijd sinds zijn afstuderen bouwde hij zowel in het theater als met zijn muziek aan een indrukwekkend oeuvre. Het grote publiek maakte met Amini kennis in Nobody Home (2015, regie Daria Bukvić). Samen met zijn compagnon en filmregisseur Nima Mohaghegh maakte hij met Black Sheep Can Fly meerdere maatschappelijk relevante producties zoals: Samenloop van Omstandigheden (2016), A Seat At The Table (2017) en In het Hol van de Leeuw (2018). In 2019 werd A Seat At The Table genomineerd voor de BNG Cultuurprijs en won hij samen met de acteurs en Mohaghegh voor deze voorstelling de Toneelschrijfprijs. In datzelfde jaar bracht hij het boek Samenloop van Omstandigheden uit. Met zijn muziek heeft hij tot nu toe 900.000 streams en de videoclip voor zijn nummer Laat Me Toe werd genomineerd voor een Edison.

TOURNEE
Try-outs wo 23, do 24 september Het Nationale Theater Den Haag, di 29 september DeLaMar Theater Amsterdam. Première wo 30 september DeLaMar Theater Amsterdam. Tournee langs diverse steden in Nederland en België (Antwerpen) t/m 17 december 2020. De speellijst: https://blacksheepcanfly.nl/speellijst/

0 replies on “Saman Amini en Theater Utrecht presenteren Onvoorspelbaar Verleden”