Rijksakademie van beeldende kunsten verlengt viering 150-jarig bestaan 

Vandaag precies 150 jaar geleden werd de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam bij wet opgericht door Koning Willem III. Begin dit jaar trapte de Rijksakademie het jubileumprogramma ‘Activating Pasts, Practising Futures’ af, gevuld met talks, presentaties en hernieuwde samenwerkingen. Niet alleen om de rijke geschiedenis te delen, maar ook om vooruit te kijken naar de kunstenaarspraktijk van vandaag en morgen.

Amsterdamse stadsplattegrond en tentoonstelling

Ondanks de beperkingen en uitdagingen vanwege het Covid-19 virus zet de Rijksakademie de feestelijkheden voort. Het programma zal in gewijzigde vorm worden verlengd tot 26 mei 2021 en omvat onder andere in juli de publicatie van de Amsterdamse stadsplattegrond ‘Rijksakademie op de kaart,150 jaar [beelden] in Amsterdam’. Hierop staan 450 werken in de publieke ruimte van kunstenaars die aan de Rijksakademie verbonden waren. In het najaar volgt een tentoonstelling in het Amsterdam Museum waarin 150 jaar Rijksakademie centraal staat.

De Rijksakademie stond vaker voor hete vuren, doorstond de afgelopen 150 jaar twee wereldoorlogen en ook periodes van zware bezuinigingen. Altijd is er invulling gegeven aan de belangrijkste drijfveer om kunstenaars uit Nederland en ver daarbuiten in staat te stellen hun werk en denken verder te ontwikkelen. Met dit in gedachten is besloten om de huidige residents, die vanwege de Corona-uitbraak een tijd geen gebruik konden maken van alle faciliteiten, een langere residency-periode te bieden en de jaarplanning te herzien. Een beslissing die gevolgen heeft voor de nieuwe data van de Open Studios.

Verplaatsing Open Studios naar april 2021

De huidige residency-periode wordt verlengd tot mei 2021. Het selectieproces voor nieuwe kunstenaars is uitgesteld tot najaar 2020 en de eerstvolgende lichting kunstenaars start in de zomer van 2021. Deze veranderingen hebben tot gevolg dat de komende Rijksakademie Open Studios in april 2021 zal plaatsvinden.

De verschuiving van het residency-jaar en de data van de Open Studios naar het voorjaar zijn blijvend. Door de Open Studios in het voorjaar te houden, kunnen kunstenaars bij hun presentaties en performances nog beter gebruik maken van het gehele gebouw, inclusief binnenplaats en tuin. De start van een nieuwe lichting kunstenaars die vanuit de hele wereld komen, past bovendien beter in de zomer dan in de donkere wintermaanden. De Rijksakademie is verheugd dat haar belangrijke partner Amsterdam Art achter de beslissing staat en dat het Art Weekend zal verhuizen naar 15 – 18 april 2021.

‘Meer dan ooit zien we hoe belangrijk het is dat kunstorganisaties samenwerken om een rijk cultureel ecosysteem in Nederland en daarbuiten in stand te houden. We zetten dan ook graag onze samenwerking met Amsterdam Art Weekend voort. Met de lente als een natuurlijke tijd van vernieuwing, zullen we door middel van deze jaarlijkse viering van cultuur in de stad nieuwe energie en nieuwe perspectieven stimuleren in wat we hopen een beter klimaat!’ Emily Pethick, directeur Rijksakademie.

Caroline van den Tempel, directeur Amsterdam Art: ‘De Rijksakademie van beeldende kunsten is sinds de oprichting van Amsterdam Art Weekend een onmisbare partner. De Open Studios is een jaarlijks hoogtepunt op de Amsterdamse culturele agenda en is toonaangevend voor de Nederlandse hedendaagse kunstscene. Het is daarom een logische keuze om het Amsterdam Art Weekend (15-18 april 2021) hiermee te laten samenvallen.’

Voor meer info klik hier.

0 replies on “Rijksakademie van beeldende kunsten verlengt viering 150-jarig bestaan ”