Nominaties Edison Jazz/World 2020 bekend

Edison Jazz Worl

De nominaties Edison Jazz/World 2020 zijn door de Edison Stichting bekendgemaakt. Deze worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury aan nationale en internationale albums van bijzondere kwaliteit. Wie uiteindelijk de Edisons in ontvangst mogen nemen wordt begin december bekendgemaakt

Magistraal, smaakmaker, indrukwekkend, ingenieus, meeslepend, fascinerend, ijzersterk en nog veel meer lovende woorden van de jury over de albums.

Genomineerden Edison Jazz/World 2020

Jazz Nationaal
Kika Sprangers – Human Traits (ZenneZ Records)
Fraai getoonzette portretten, vol passie uitgevoerd door een groot ensemble. Alweer een conceptueel project waarin Kika Sprangers laat horen en zien dat ze inmiddels de status van grote belofte heeft omgezet in die van een belangrijke smaakmaker.

Ruud Breuls, Simon Rigter Quintet – Rise And Shine – (Challenge Records/New Arts International)
De manier waarop dit kwintet de haast platgetreden formule van deze bezetting met in de jazztraditie verankerde composities volkomen actueel laat klinken, is magistraal.

Teus Nobel – Saudade (WedgeView Music)
Teus Nobel is éen van de topspelers in het Nederlandse Trompettisten Team. Zijn techniek en toon zijn indrukwekkend en lijken zich steeds verder te ontwikkelen. Opmerkelijk ook is zijn artistieke veelzijdigheid. Jazz, cross-over, traditie, vernieuwing, het zit allemaal verweven in zijn muziek, zowel op het podium als in de studio.

Jazz Internationaal
Brad Mehldau – Finding Gabriel (Nonesuch Records/Warner Music Group)
In duo met Mark Guiliana verraste Brad Mehldau al eerder met een album op het kruispunt van jazz en elektronische muziek. Met Finding Gabriel levert hij opnieuw een experimenteel cross-over album af op ditzelfde snijvlak. Het is een album op het scherpst van de snede vol geweldige vernieuwende muziek.

Joel Ross – Kingmaker (Blue Note/Universal Music BV)
Nieuwkomer Joel Ross levert met Kingmaker een schitterend album af op een ongebruikelijk instrument. Passend in de traditie van Milt Jackson en Bobby Hutcherson, en studerend bij vernieuwer Stefon Harris, maakt Ross de vibrafoon anno 2020 opnieuw relevant. Kingmaker is een prachtig tijdloos akoestisch jazz album. 

Kris Davis – Diatom Ribbons (Pyroclastic Records)
Met Diatom Ribbons levert de uit de avant-garde hoek afkomstige pianiste Kris Davis een verrassend toegankelijk album af met vocale bijdragen van Esperanza Spalding. Zoals van haar gewend zit de muziek ingenieus in elkaar, maar ze is daarbij speels, op het lichte af, terwijl ze tegelijkertijd zware politieke onderwerpen aansnijdt. Een album van zeer hoge kwaliteit dat continu blijft verrassen, ook omdat Davis zich muzikaal ver buiten de gebaande paden van de avant-garde begeeft.

Jazz Vocaal Nationaal
Maria Mendes feat. Metropole Orkest & John Beasley – Close To Me (Justin Time Records Inc./ADA/Warner Music Group)
Met Close To Me is de van oorsprong Portugese Maria Mendes er in geslaagd haar Fado achtergrond te vertalen naar eigentijdse kamerjazz. Zowel in een kleine alsook in een Metropole Orkest bezetting zingt Mendes haar ‘saudade’ zoals die hoort: warm, intens en meeslepend.

Marta Arpini –  Forest Light (Challenge Records/New Arts International)
In Amsterdam – waar zij net als in Milaan studeerde – ontstond dit veelbelovende kwintet album rond zangeres Marta Arpini (Crema, 1994). Met haar bijna vibratoloze jazz zang ontstaat een ontwapende fragile sfeer die refereert aan cool jazz, bossa nova en de chanson traditie.

Sanne Rambags, Joost Lijbaart en Bram Stadhouders – Trinity (Challenge Records/New Arts International)
Trinity is een interessant verslag van de fascineerde ontdekkingstocht die Sanne Rambags, Bram Stadhouders en Joost Lijbaart met veel succes samen afleggen. Binnen de geïmproviseerde muziek verlegt het trio ook nu weer stap voor stap haar eigen grenzen.

Jazz Vocaal Internationaal
Camila Meza – Ambar (Masterworks/Sony Music Entertainment)
Een bijzonder album waarop Camila Meza een sterk eigen geluid laat horen. Zij laat haar luchtige, maar ook stevige vocalen mooi aanvullen met haar gitaarspel. Vaak wordt zij op dit album begeleid door mooi gearrangeerde strijkers.

Esperanza Spalding –  12 Little Spells (Concord/Universal Music BV)
Op dit 7e album van Spalding kiest zij niet voor de makkelijke weg. Het is een uitdagend album waarop zij wat afstand neemt van zichzelf als muzikante, en zich verder ontwikkelt tot een bredere kunstenares.

Terri Lyne Carrington & Social Science – Waiting Game (Motema/[PIAS] Holland)
Terri Lyne heeft haar sporen ruim verdiend als jazz drumster, en met veel grote namen samengewerkt. Met dit zeer persoonlijke album, vol vocale bijdragen, heeft zij haar grenzen verlegd en voor zichzelf een prachtig monument neergezet. Een mooi spiritueel album, waarop zij samenwerkt met geweldige musici.

World
Burna Boy – African Giant (Atlantic Recording Corporation/Warner Music Group
Binnen de wereld- en popmuziek is de Nigeriaan Burna Boy een sensatie. Zijn muziek is onmiskenbaar Afrikaans, maar past naadloos in de hedendaagse popmuziekcultuur. African Giant bevat een uitdagende mix van Rap, RnB, Reggae en Afrikaanse popmuziek en herinnert bij vlagen aan de eveneens Nigeriaanse grootheid Fela Kuti.

Maite Hontelé – Cuba Linda (Munich Records/V2 Records B.V.)
Cuba Linda is een eerbetoon aan de Cubaanse muziek van salsaster Maite Hontelé. Opgenomen in de beroemde Egrem studio in Havana en met samenwerkingen met o.a. zanger Gilberto Santa Rosa en Orquesta Aragon is dit album één groot swingend eerbetoon aan de salsamuziek, waar Hontelé ‘s schitterende, krachtige trompetsolo’s bovenuit schallen. Niets doet vermoeden dat Hontelé van oorsprong Nederlandse is.   

Souad Massi – Oumniya (Believe/Naive/[PIAS] Holland)
Singer-songwriter Souad Massi levert met Oumniya wederom een krachtig protest album af op het grensvlak van folk, country, fado, rock en traditionele Arabische muziek. Haar warme stem, meestal in Berber of Arabisch en soms in het Frans, snijdt voor de Arabische wereld moeilijke onderwerpen aan. Omlijst met westerse gitaren en Arabische instrumenten als de derbouka is dit een prachtig album tussen twee culturen.

Soul, Funk, R&B
Brittany Howard – Jaime (Columbia Records/Sony Music Entertainment)
De frontvrouw van de band Alabama Shakes ging solo en maakte met Jaime een diep persoonlijk album waarop ze aandacht vraagt voor haar eigen gevoelens maar ook grote thema’s als seksualiteit, racisme en politiek.

Jamila Woods – Legacy! Legacy!  (Jagjaguwar/Closed Sessions)
Zangeres, dichter en activist Jamila Woods brengt op dit album een ode aan de mensen die in haar ogen puur zichzelf durven te zijn, zoals Frida Kahlo, Miles Davis, Eartha Kit en Jean-Michel Basquiat. Tegelijkertijd is het album ook persoonlijk en een cross-over tussen o.a. hiphop, gospel, soul en R&B.

Robert Glasper – Fuck Yo Feelings (Concord/Universal Music BV)
Robert Glasper zit niet stil en zou met zijn 42 jaar al bijna een oeuvreprijs kunnen ontvangen. Op dit muzikaal ijzersterke album gaan helden als Herbie Hancock en Yasiin Bey net zo goed samen met jong raptalent als Rapsody en Mick Jenkins.

Het document
Barrelhouse – 45 Years On The Road (Munich Records/V2 Records B.V.)
Tineke Schoemaker en “haar mannen” zijn elkaar, met hier en daar een tussenstopje, trouw gebleven. Deze box hoort in de collectie van elke muziekliefhebber. En is waarschijnlijk de start voor een inspirerend vervolg want Barrelhouse is still going strong.

John Coltrane – Blue World (Verve/Universal Music BV)
De Canadese cineast Gilles Grouix mag je een meesterzet toedichten door John Coltrane te vragen voor de muziek van zijn Le Chat Dans Le Sac. De Nederlandse vertaling is niet van toepassing.

Orkest Ruud Bos – The Secret All Star Band (Nederlands Jazz Archief)
Het Nederlands Jazz Archief laat met deze release een voor velen minder of geheel niet bekende kant van Ruud Bos zien. Het toont zijn kwaliteit wederom aan, maar ook die van het NJA zelf!

Edison Jazz/World jury
De jury bestaat in 2020 uit Michelle Kuypers, Angelique Houtveen, Co de Kloet, Paul Bruger en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.

Edison
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. Dit jaar bestaan de Edisons 60 jaar. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit Awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World.

0 replies on “Nominaties Edison Jazz/World 2020 bekend”