Nog tot 1 juni gratis te kijken op Theaterflix: Uit Verdriet Geboren

Een leven voor de kunst en de kunst van het leven. Daarover gaat Uit Verdriet Geboren. Theatermaakster Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van Helene Kröller-Müller (1869-1939). Een powervrouw avant la lettre die als een van de eersten op grote schaal het werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Heb je Julika Marijns theatervoorstelling Uit verdriet geboren gemist of wil je deze nog een keer zien? Een professionele registratie van het stuk is nu tot 1 juni gratis online te zien op Theaterflix.

Met haar uitzonderlijke collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Van dit museum kreeg Julika Marijn – speciaal voor deze voorstelling – toegang tot de kist met ruim 3000 brieven die Helene schreef aan haar zielsverwant Sam van Deventer. ’Lieve Sam, op mijn kalender staat: ’’De kunst is de spiegel van de ziel’’. Daarom houd ik van de kunst, omdat zij het mooiste en beste, het meest ware van mensen brengt.’
Julika Marijn gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de inspirerende, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling.

Waarom wijdde zij haar leven aan de kunst en wat hoopte ze daarin te vinden? Liefde, troost, erkenning, eeuwigheid? Marijn laat Helene via haar brieven zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Helene schetst houdt ze en passant ook haar eigen levensvragen tegen het licht. In Uit Verdriet Geboren neemt ze het publiek mee in het opwindende levensverhaal van Helene Kröller-Müller en werpt zo een ander licht op nalatenschap en het kijken naar kunst.

concept, script en spel: Julika Marijn
regie: Natasha Schulte
muziek: Floor Minnaert
toneelbeeld en grafisch ontwerp: Felipe Gonzáles Cabezas
dramaturgie: Floortje Bakkeren
fotografie: Michiel Voet
artistieke adviezen: Diederik van Vleuten & Leoni Jansen
met dank aan: Eric van Loo, Bas Mühren, Lies Boelrijk, Eva Rovers, Ilonka de Haan
een initiatief van: Stichting In De Voetsporen Van

www.julikamarijn.nl