Concertreeks geïnspireerd door Schilderijen van een tentoonstelling

Vanaf zondag 18 oktober a.s. presenteert het Haagse strijkorkest Ciconia Consort in een unieke samenwerking met het LAM museum uit Lisse, Een Schilderijententoonstelling. Deze concertreeks is geïnspireerd door Schilderijen van een tentoonstelling van Moessorgski. Tijdens het concert gaat Sietske van Zanten, directeur van het LAM, in interactie met het publiek, over de getoonde kunstwerken en de (persoonlijke) ervaring met de muziek. Kijken, luisteren en associëren vanuit eigen kennis en interesse. Hoe worden we beïnvloed, wat doet de muziek en het beeld met onze observatie?

Een Schilderijententoonstelling gaat in première in de Doelen in de Rotterdam en is verder in oktober te zien in Den Haag, Lisse en Nijmegen. Het Ciconia Consort koos bij de kunstwerken uit de collectie van het LAM karakteristieke werken van Webern, Hindemith, Keuris en Schoeck die van deze ontdekkingstocht een zintuigelijk avontuur maken.
De Langsamer Satz van Webern en Sommernacht zijn geschreven in laat-romantische stijl, Hindemith schreef zijn Fünf Stücke opus 44, die deel uitmaken van zijn Schulwerk für Instrumental-Zusammenspiel, in een neo-barokstijl. Tristan Keuris behoorde tot de beste Nederlandse componisten van de moderne tijd. Ook in het werk Variations for String Orchestra is zijn zeer persoonlijke handtekening hoorbaar.

Ciconia Consort
Ciconia Consort bestaat sinds het concertseizoen 2012/2013 en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het professionele orkest speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia. Ciconia Consort heeft de afgelopen 8 jaar naam gemaakt met spraakmakende concerten. Naast zijn dirigentschap voor Ciconia Consort is Dick van Gasteren de vaste gastdirigent voor het fameuze Orquesta Simón Bolivar uit Venezuela. In het najaar van 2020 verschijnt op bij het label Brilliant Classics de tweede CD van Ciconia Consort, American Pioneers, American Music for String Orchestra. De eerste CD van Ciconia Consort, French Music for String Orchestra is twee jaar geleden nationaal en internationaal zeer goed ontvangen door publiek en pers.

LAM
In februari 2019 opende het gloednieuwe LAM haar deuren op het monumentale Landgoed Keukenhof in Lisse. Het museum, ontworpen door Arie Korbee van KDVK Architecten, werd direct genomineerd tot Publiek gebouw van het jaar. Drijvende kracht achter dit museum is de VandenBroek Foundation. De collectie hedendaagse kunst wordt op een frisse en onconventionele manier tentoongesteld. Met een vernieuwend museumconcept worden bezoekers geprikkeld actief en bewust naar kunst te kijken.

EEN SCHILDERIJENTENTOONSTELLING
In samenwerking met het LAM

Anton Webern (1883 – 1945) – Langsamer Satz
Paul Hindemith (1895 – 1963) – Fünf Stücke für Streicher opus 44, no. 4
Tristan Keuris (1946 – 1996) – Variations for strings
Othmar Schoeck (1886 – 1957) – Sommernacht

Zo 18 okt 15.00 – De Doelen, Rotterdam
Za 24 okt 16.30 – Lisser Art Museum (LAM) besloten
Zo 25 okt 15.00 en 17.15 – De Nieuwe Kerk, Den Haag

Wo 28 okt 19.00 en 21.00 –  De Vereeniging, Nijmegen

Voor biografie Dick van Gasteren klik hier

0 replies on “Concertreeks geïnspireerd door Schilderijen van een tentoonstelling”