Nederlands eerste museum voor digitale kunst is geopend

Vanaf vandaag kunnen bezoekers zich wanen in de futuristische en interactieve wereld van Nxt Museum. Het baanbrekende museum in Amsterdam-Noord – dat zich volledig toelegt op nieuwe mediakunst en opkomende technologieën – opent vandaag haar deuren voor het publiek met de openingstentoonstelling Shifting Proximities.

Op een oppervlakte van maar liefst 1.400 vierkante meter, biedt het museum ruimte aan acht grootschalige multi-zintuigelijke installaties die het resultaat zijn van multidisciplinaire samenwerkingen tussen nationale en internationale kunstenaars, ontwerpers, technologen, wetenschappers en muzikanten.

Merel van Helsdingen, oprichter en zakelijk directeur, over de opening van Nxt Museum waar drie jaar aan voorbereidingen aan vooraf ging: ‘Met Nxt Museum willen wij laten zien hoe je aan de hand van de meest innovatieve kunst en geavanceerde technologie kunt reflecteren op de moderne tijd. Ik hoop dat onze bezoekers zich uitgedaagd en geïnspireerd voelen door deze ongelooflijke kunstwerken en zullen vertrekken met nieuwe inzichten in de wereld en de rol die zij innemen.’

Bezoekers worden door Shifting Proximities uitgenodigd om fysiek, emotioneel en intellectueel in contact te komen met de wereld om ons heen. In een gepersonaliseerde ervaring die elke keer weer uniek is kunnen bezoekers onder meer de vorming van een zwart gat ervaren, leren hoe bomen communiceren, en zichzelf onderwerpen aan de tekortkoming van algoritmes voor gezichtsherkenning. De openingstentoonstelling onderzoekt de manier waarop mensen maatschappelijke en technologische veranderingen ervaren en hoe zij hierop reageren.

Shifting Proximities neemt de volledige tentoonstellingsruimte van Nxt Museum in beslag, inclusief Nxt Lab – een ruimte voor experimenten, onderzoek en ontwikkeling, en tevens de thuisbasis van het ‘residency’- programma van het museum – en Nxt Stage, met 320 vierkante meter de grootste ruimte en een platform voor vernieuwende performances en audiovisuele kunst.

Zowel Nxt Lab en Nxt Stage zijn ingericht om met snellere regelmaat nieuw werk te tonen en stelt het museum in staat in te spelen op dringende sociaal-politieke vraagstukken. Samen met de reguliere tentoonstellingsruimtes vormen zij een driedelig programma binnen het museum van drie tot zes maanden.

Openingstentoonstelling

In de openingstentoonstelling wordt in Nxt Stage, Dimensional Sampling #1 getoond, een audiovisueel werk van kunstenaar en programmeur Yuxi Cao (James) en sound designer Lau Hiu Kong, die de wereldwijde opkomst van QR-codes onderzoekt.

Nxt Lab opent met de Nederlandse première van een serie van vier videowerken die zijn gemaakt door de Algorithmic Justice League, een organisatie, opgericht door Joy Buolamwini, die kunst en onderzoek combineert om de maatschappelijke gevolgen en nadelige effecten van kunstmatige intelligentie aan de kaak te stellen.

Shifting Proximities is gecureerd door Bogomir Doringer en Jesse Damiani en voegt creatieve ideeën samen met baanbrekend academisch onderzoek en technologische innovatie. De tentoonstelling bestaat uit werk van ecologisch kunstenaar Thijs Biersteker en botanicus Stefano Mancuso, sciencefiction-kunstenaar en lichaamsarchitect Lucy McRae en dr. Niels Wouters, kunstenares Heleen Blanken, software ontwikkelaar NAIVI en geluidskunstenaar Stijn van Beek, audiovisueel kunstenaar Roelof Knol met geluid van Marc Mahfoud, audiovisuele pioniers Marshmallow Laser Feast, en kunstcollectief United Visual Artists (UVA).

Openingstijden
Zondag – Donderdag 10.00 – 20.00 uur
Vrijdag en Zaterdag
10.00 – 22.00 uur

Tickets
Regulier € 24,50
Jongeren (5-16 jaar) € 14,50
Student / CJP-kaart € 14,50
Noorderlingen € 14,50
Kinderen (0-4 jaar) Gratis
Stadspas Gratis

Over Nxt Museum

Nxt Museum, geopend in augustus 2020 is het eerste museum in Nederland toegewijd aan mediakunst en gevestigd in Amsterdam-Noord. Gedreven door een fascinatie voor de toekomst laat Nxt Museum kunst, wetenschap en technologie samenkomen met de focus op ‘what is next’. Nxt Museum exposeert grootschalige kunstinstallaties die voortkomen uit interdisciplinaire samenwerkingen tussen kunstenaars, ontwerpers, technologen, wetenschappers en muzikanten. Door middel van immersieve, multi-zintuigelijke tentoonstellingen, worden bezoekers uitgenodigd om fysiek, conceptueel en emotioneel met de kunst in contact te komen. Het driedelige publieksprogramma van Nxt Museum, bestaande uit tentoonstellingen, performances en onderzoek, is ontworpen om een breed scala aan bezoekers aan te spreken en heeft als missie om vooruitstrevende vormen van creativiteit te stimuleren.

Nxt Museum & COVID-19

Nxt Museum maakt gebruik van een COVID-19 protocol om de veiligheid en welzijn van zowel bezoekers als personeel te waarborgen. Tickets kunnen worden gekocht in tijdslots met een maximale capaciteit van 16 personen per slot, zodat bezoekers een veilige afstand tot elkaar kunnen bewaren. Er zijn verschillende punten geïnstalleerd waar bezoekers hun handen kunnen wassen of desinfecteren en het museum zal op regelmatige basis grondig worden schoongemaakt. De hosts van Nxt Museum zullen er voor zorgen dat er aan de ‘social distancing’ regels wordt voldaan en bezoekers worden in het geval zij symptomen van COVID-19 ervaren vriendelijk verzocht thuis te blijven en hun bezoek aan Nxt Museum te verplaatsen.