Museum Bredius presenteert tentoonstelling ‘Schoonheid misleidt’

Museum Bredius in Den Haag presenteert van 1 december 2017 tot en met 1 april 2018 ‘Schoonheid misleidt’. Het museum is in het bezit van de enige perspectiefkast in Nederland en zet deze kast centraal in een educatieve tentoonstelling over fascinatie voor het misleiden van het publiek.

[Bijschrift: Toegeschreven aan Samuel van Hoogstraten, “Perspectiefkast”, Paneel, 84 x 82 x 42 cm.  Fotograaf: Leendert Janssen]

Perspectiefkasten zijn een Hollandse uitvinding en dateren uit het midden van de 17e eeuw. Ze toonden op een bijzondere manier hoe goed kunstenaars in perspectief konden schilderen. Op vier planken bracht de kunstenaar een schildering aan, die aan elkaar past, zoals in een kijkdoos. Om de voorstelling goed te kunnen zien, moest de aanschouwer door een gat kijken. De kasten waren in de 17e eeuw erg bijzonder; het was ‘in’ om als kunstenaar de beschouwer te ‘foppen’. Op dit moment zijn er nog slechts zes perspectiefkasten bewaard gebleven. Het exemplaar in de National Gallery in Londen en dat in Museum Bredius behoren tot de meest importante in de wereld.

Schoonheid misleidt

Andere technieken die uitgelicht worden in de tentoonstelling Schoonheid misleidt zijn de anamorfose en de trompe l’oeil techniek. De anamorfose is een techniek waarbij de kunstenaar op een plat vlak een voorstelling schilderde, die vervolgens uitsluitend door middel van een in het centrum geplaatste spiegelende cilinder zichtbaar was. Zeer populair was ook de trompe l’oeil techniek, waarbij veelal marmeren beelden in een nis werden nagebootst op doek. Deze schilderijen werden in de volksmond ‘bedriegertjes’ genoemd.

Museum Bredius

De collectie van Museum Bredius is de verzameling van de befaamde Dr. Abraham Bredius, de eerste echte Nederlandse kunsthistoricus en een groot kenner van de 17e eeuwse schilderkunst. Hij verzamelde werken van Rembrandt, Jan Steen, Van der Neer, d’Hondecoeter, Hobbema en vele anderen. Daarnaast bestaat zijn nalatenschap uit tekeningen, porselein, zilverwerk en meubels. De gehele collectie is ondergebracht aan de Haagse Hofvijver. Het museum is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur en op maandag gesloten.