Leestip: Dondersteen van Johan de Boose

Twee jaar na het succes van zijn buitengewoon originele roman Het vloekhout – die op de shortlist stond van de Libris Literatuurprijs 2019 – komt Johan de Boose met een weergaloos nieuw boek, een diep ontroerende roman over zijn vader

In Dondersteen volgen we romanpersonage Johan op zijn reis dwars door de VS. Met enkel zichzelf als gezelschap is hij op weg naar het graf van zijn vader, een amateurnatuurkundige die ligt begraven in de navel van de wereld, een van de oudste landschappen op aarde. Halverwege de reis houdt Johan stil in het plaatsje Gardner, de laatste rustplaats van zijn boezemvriend en zwager Gary. Onderweg spit hij door zijn geheugen in een poging de herinneringen aan zijn overleden dierbaren in leven te houden en te beschermen tegen de oerneiging van de natuur tot chaos.
Dondersteen is een even persoonlijke als liefdevolle roman over een zoektocht naar verwantschap op een eenzame planeet. Tevens is het boek een fonkelend monument van een schrijvende zoon voor zijn vader.

Foto © Stephan Vanfleteren

Johan de Boose (Gent, 1962) schrijft romans, non-fictie, gedichten en toneel. Zijn roman  Het vloekhout (2018) – over het stuk hout waaraan Jezus werd genageld – bereikte de shortlist van de Libris Literatuurprijs en won de Prijs voor het Spirituele Boek 2019. Daarnaast verschenen van zijn hand onder andere de roman  Bloedgetuigen, over de Tweede Wereldoorlog en de gruwelen van de twintigste eeuw, en  De poppenspeler en de duivelin, non-fictie over de oorlog in Joegoslavië. De Boose is slavist en reist veelvuldig naar landen in Oost-Europa.

0 replies on “Leestip: Dondersteen van Johan de Boose”