Mondriaanhuis organiseert schildersworkshops

Wie meer wil weten over de schilderkunst van Piet Mondriaan en ook graag zelf aan de slag gaat kan vanaf februari 2019 terecht in het Mondriaanhuis Amersfoort. Dan start een serie schilderworkshops speciaal voor volwassenen: ‘Amsterdam-Parijs-New York’. Daarbij staat Mondriaans ontwikkeling centraal in achtereenvolgens zijn Amsterdamse, Parijse en New Yorkse periode. De drie workshops vormen een geheel, maar zijn ook prima afzonderlijk te bezoeken. Er zijn nog plekken beschikbaar.

Telkens staat immers een andere periode uit Mondriaans oeuvre centraal. Want hoewel de kunstenaar wereldberoemd werd door zijn abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken, ging daar van alles aan vooraf. Wie meedoet aan de workshops krijgt, o.l.v. een ervaren workshopdocent, uitleg over hoe Mondriaan dacht en werkte. Vervolgens neem je het penseel ter hand, want de beste manier om Mondriaan te doorgronden is door het zelf te proberen. Met acrylverf maak je een eigen creatie in het museumatelier. Het uiteindelijke resultaat zal hoe dan ook een persoonlijk kunstwerk zijn.

Omschrijving van de workshops:

Vrijdag 8 februari: Amsterdam

In zijn beginjaren werkte Piet Mondriaan figuratief, waarbij hij onder meer landschappen schilderde. Een aantal van deze werken is te zien in het Mondriaanhuis. Waarom maakte Mondriaan deze landschappen en hoe ging hij precies te werk? Door aandachtig naar zijn schilderijen te kijken, leren de deelnemers stap voor stap een eigen landschap op te zetten.

Vrijdag 22 februari: Parijs

Ditmaal concentreren we ons op Piet Mondriaans bijzondere stijlontwikkeling in Parijs. In de Franse hoofdstad maakt Mondriaan kennis met het werk van grote kunstenaars zoals Picasso en Braque en komt hij gaandeweg tot zijn eigen abstracte schilderstijl. Deelnemers zullen in deze workshop in de voetsporen van Mondriaan treden en een geabstraheerd schilderij maken.

Vrijdag 8 maart: New York

In de laatste workshop ligt het accent op de abstracte kunst van Piet Mondriaan uit de laatste periode van zijn leven in New York. Mondriaan heeft circa 25 jaar van zijn leven besteed aan het maken van abstracte kunst. Wat wilde hij met zijn abstracte werken bereiken? En hoe zette hij zijn composities op? Geïnspireerd op zijn laatste werk, de ‘Victory Boogie Woogie’, zullen de deelnemers spelen met compositie en een abstract kunstwerk maken.

Locatie: Mondriaanhuis, Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort

Tijd: 10.30-12.30 uur

Maximaal 15 deelnemers

Kosten: € 22 per workshop, met de Museumkaart kan per workshop € 8,- korting worden verkregen. Wie wil deelnemen aan alle drie de workshops betaalt € 60,- (of € 36,- via de Museumkaart).

Vanwege het beperkte aantal plekken svp. snel reageren via educatie@mondriaanhuis.nl