Luistertip: MAX-podcast Verstilde Verhalen

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze – voor de meeste mensen onbekende – monumenten. In de aflevering van deze week zijn we bij monumenten in Tilburg en Roosendaal. Beluister de aflevering hier

Podcast Verstilde Verhalen #10: Angst en moed bij NS-medewerkers in de oorlog
Op heel veel stations in Nederland zijn kort na de Tweede Wereldoorlog kleine koperen plaquettes geplaatst, voor omgekomen medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen tijdens de oorlog. De oorzaken van hun overlijden zijn heel uiteenlopend. Zo zijn er Joden die ontslagen werden en omkwamen in vernietigingskampen, maar er kwamen ook NS-medewerkers om het leven door bombardementen (bij zowel Duitse als geallieerde aanvallen).

De geschiedenis van de NS in de Tweede Wereldoorlog is een pijnlijke: het bedrijf werkte mee aan de transporten van de Joden, Roma en Sinti. Daarom is NS vorig jaar begonnen met het uitbetalen van vergoedingen aan de slachtoffers van die transporten. Hoe vonden de medewerkers van de spoorwegen het om indirect voor de Duitsers te moeten werken? Was er sprake van sabotage? Verzet? Of overheerste de angst?

In deze aflevering van Verstilde Verhalen kijken we naar de verhalen achter twee van de NS plaquettes in Brabant: die in de locomotievenwerkplaats van de NS in Tilburg (tegenwoordig de LocHal) en op het station in Roosendaal.

Geïnterviewden in deze podcast zijn: Jan Wouters (oud-NS-medewerker die ervoor zorgde dat de plaquette van de werkplaats in Tilburg niet in een bureaula verdween), de 96-jarige Jack Vermeulen (oud-NS-medewerker in Tilburg) en spoorweghistoricus Marius Broos uit Roosendaal.

Over Verstilde Verhalen
Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land.

Verstilde Verhalen
12 afleveringen
Elke woensdag een nieuwe aflevering
www.MAXVandaag.nlwww.nporadio1.nl, NPO Radio 1-app en de bekende streamingdiensten
RSS: https://podcast.npo.nl/feed/verstilde-verhalen.xml

Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.