Kroonjuweel onder de balletten terug in december

Het Nationale Ballet kust in de feestmaand december het gouden kroonjuweel onder de klassiek-romantische balletten opnieuw tot leven. Het sprookjesballet The Sleeping Beauty, volgens kenners nog altijd de mooiste versie van ‘Beauty’ ter wereld, staat als sinds 1981 op het repertoire van Het Nationale Ballet en trok inmiddels meer dan 200.000 bezoekers. The Sleeping Beauty is van zaterdag 9 december 2017 tot en met maandag 1 januari 2018 achttien maal te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

[Fotocredit header: campagnebeeld The Sleeping Beauty door Petrovsky & Ramone
danser: Anna Ol]

Pracht en praal
Voor zijn veelgeprezen enscenering van The Sleeping Beauty werkte choreograaf Peter Wright, negentig jaar inmiddels, samen met ontwerper Philip Prowse, die het sprookje onderdompelde in adembenemend goud. Prowse heeft het verhaal gesitueerd aan het zeventiende en achttiende-eeuwse Franse hof. De schitterende kostuums met hun rijke details weerspiegelen de mode van die tijd. De decors ademen eenzelfde pracht en praal als te zien was aan het Russische tsaristische hof – dat het Franse hof van Zonnekoning Lodewijk XIV als een belangrijk voorbeeld zag. Het ballet is een ware publiekslieveling en was in 2013 voor het laatst te zien bij Het Nationale Ballet.

The Sleeping Beauty (Doornroosje), gebaseerd op Charles Perraults sprookje La Belle au Bois Dormant, vertelt het verhaal van prinses Aurora, die bij haar doopfeest vervloekt wordt door de boze fee Carabosse. Deze voorspelt dat Aurora zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnenwiel zal prikken en daardoor zal sterven. De goede Seringenfee weet het ongeluk echter af te wenden: Aurora zal niet sterven, maar honderd jaar slapen. Om daarna gewekt te worden door de kus van een aantrekkelijke prins.

The Sleeping Beauty – credits
Choreografie: Marius Petipa
Productie en regie: Sir Peter Wright
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – The Sleeping Beauty
Decor- en kostuumontwerp: Philip Prowse
Lichtontwerp: Jan Hofstra
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Boris Gruzin en Tom Seligman

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet
za. 9 (première) ma. 11, di. 12, do. 14, vr. 15, zo. 17*, ma. 18, wo. 20, vr. 22, za. 23, zo. 24*, ma 25*, wo. 27, do. 28*, za. 30, zo. 31* december 2017 & ma. 1*januari 2018
Aanvang: 19.30 uur / *14.00 uur

Toegangsprijzen:
Vanaf € 19,- tot € 84,-
Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam
(020) 625 54 55.
Online kaarten bestellen via de website operaballet.nl

Extra activiteiten
* Inleiding: Gratis toegankelijke educatieve inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.