Krachtige vrouwen tijdens Operadagen Rotterdam

Een ijzersterk portret van feministe Sylvia Plath, het indrukwekkende levensverhaal van de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster Harriet Tubman en het leven bezien vanonder een nikab, gebaseerd op het werk van drie Afghaanse dichters van het Afghan Women’s Writing Project. Het komt allemaal voorbij tijdens de veertiende editie van Operadagen Rotterdam. Maar liefst vijftien vrouwelijke componisten bestormen het opera-bastion tijdens het tiendaagse muziektheaterfestival dat dit jaar plaatsvindt van 17 tot en met 26 mei 2019.
[Fotocredit: Sylvia ©Hubert Amiel]

Operadagen Rotterdam besteedt de aankomende festival-editie veel aandacht aan #Heldinnen. Vrouwen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid, voor hun medemens. Guy Coolen, artistiek directeur Operadagen Rotterdam: ‘Veel aandacht is er voor maatschappelijke verandering vertolkt door krachtige vrouwen in de hoofdrol. Afghaanse vrouwen krijgen stem en status inUnknown, I Live With You. Voorvechters als feministe Sylvia Plath en anti-slavernij activiste Harriet Tubman worden uitgelicht en de bijzondere installatievoorstelling ORLANDO brengt een ode aan de androgyne mens. Ook presenteren we met trots grote talenten en vernieuwende makers, waaronder Lisa Verbelen en Nicole Beutler.’

Maar er is nog veel meer. Ruim honderd voorstellingen en een uitgebreide randprogrammering passeren de komende festival-editie de revue. Dat betekent tien dagen eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende voorstellingen van de (inter)nationale top en jonge, avontuurlijke makers.

Speciaal ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2019 / #Heldinnen (vrijdag 8 maart) presenteert de festivalorganisatie vandaag alvast de eerste highlights met krachtige vrouwen in de hoofdrol:
  • Prachtige slaapliedjes uit de hele wereld, verzameld in vluchtelingenkampen, vormen de basis voor Lullaby Movement. Een theatrale liedcylcus, gezongen in maar liefst achttien talen. De Australische zangeres en componiste Sophia Brous verzamelde de liedjes in vluchtelingenkampen in Europa. Hier interviewde ze samen met documentairemaker en activiste Katie Barlow sinds 2014 vluchtelingen en migranten uit het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Europa. Lullaby Movement is een unieke samenkomst van akoestische en elektronische muziek en de krachtige en verheffende stem van Brous. Vrijdag 17 en zaterdag 18 mei. Theater Rotterdam, locatie Schouwburg.
  • In Fantastic Women brengen tien vrouwelijke componisten een muzikale ode aan de vrijgevochten vrouw. Wat hebben vrouwen zelf te zeggen? Wat is het perspectief van de vrouw, wat is háár toon? Fantastic women is een theatraal recital over vrouwen door vrouwen met diverse achtergronden. Nieuwe composities, liederen en songs komen voorbij in de grootst mogelijke variatie! Zaterdag 18 mei. De Doelen.
  • De Zwitserse regisseur Julie Beauvais presenteert tijdens Operadagen Rotterdam een hybride opera die welbewuste bewegingen, video-installatiekunst, architectuur en livemuziek combineert. ORLANDO laat zich het beste omschrijven als een zintuigelijke ervaringsopera geïnspireerd op het epische androgyne personage van Virginia Woolf. Zaterdag 18 mei, Theater Rotterdam, locatie Schouwburg.
  • Unknown, I Live With You is gebaseerd op het werk van drie vrouwelijke Afghaanse dichters van het Afghan Women’s Writing Project. Afghaanse vrouwen vertellen hierin moedig hun eigen verhaal, ongefilterd door hun echtgenoten, familie of de media. De voorstelling wordt vertolkt door zangeressen, danseressen, een strijkkwartet en live elektronica in een moderne opera-installatie waarin het publiek zich vrijelijk over het podium bewegen. Zaterdag 18 mei, Theater Rotterdam, locatie Schouwburg.
  • Het thema van Operadagen Rotterdam 2019 is Metamorfose. Speciaal in dat kader brengt het festival de wereldpremière 8. METAMORPHOSIS naar het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Nicole Beutler liet zich voor deze moderne dansopera inspireren door M.C. Escher, Ovidius en de beroemde Cold Song van Purcell. Maandag en dinsdag 20 en 21 mei 2019, Nieuwe Luxor Theater.
  • In HARRIET kruipt sopraan Claron McFadden in de huid van de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster Harriet Tubman (c.1822-1913). De voorstelling vertelt het aangrijpende verhaal van een moedige vrouw die aan haar slavenbestaan wist te ontkomen, via de sluiproutes van het roemruchte ‘Underground Railroad’. Later werd ze hoofd van dit netwerk van antislavernij-activisten. Dinsdag 21 mei, Theater Rotterdam, locatie Schouwburg.
  • Sylvia is een originele pop-opera van regisseur Fabrice Murgia, geïnspireerd op de dagboeken van dichteres Sylvia Plath (1932-1963). Als boegbeeld van het feminisme, worstelde zij haar leven lang om te voldoen aan de American Dream. Tijdens de voorstelling ziet de toeschouwer een drukke filmset en krijgt een kijkje achter de coulissen. De rol van Sylvia wordt vertolkt door de Belgische pianiste en singer-songwriter An Pierlé, begeleid door haar eigen Quartet. Woensdag 22 mei. Theater Rotterdam, locatie Schouwburg.
  • ALL., het nieuwe werk van performer Lisa Verbelen, benadrukt de relatie tussen de klank en de vorm van muziek. Lisa Verbelen (1988) is kernlid van het veelgeprezen gezelschap BOG., maar gooit ook hoge ogen met haar muziektheatrale solowerk. Zo werd ze genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016 en won ze op het Fadjr Theatre Festival 2017 (Teheran) de prijs voor Best Vocal Design. In 2018 kreeg ze de Operadagen Award. ‘It is no exaggeration to say that she’s got it’, aldus de jury. Woensdag 22 t/m vrijdag 24 mei, Theater Rotterdam, locatie Schouwburg.
Kijk voor meer informatie op www.operadagenrotterdam.nl. Het complete programma wordt hier op woensdag 13 maart gepubliceerd. Dan start ook de kaartverkoop van alle voorstellingen.