Koffie met Sacha de Boer

Op zaterdag 13 januari opent Nespresso de foto-expositie ‘De Boer & de boer Indonesië’ met foto’s van Sacha de Boer in VondelCS in Amsterdam. Deze expositie neemt Nederlanders mee op reis naar de herkomst van koffie op West-Java. Waar komt de koffie in ons kopje eigenlijk vandaan? Hoe wordt het gemaakt? En wat bepaalt de smaak? Door de ogen van Sacha de Boer wordt de bezoeker op sprekende wijze meegenomen naar de wereld van koffie. Ook zien we de keuzes die Nespresso maakt in het land van oorsprong, in dit geval Indonesië. De foto’s van Sacha laten zien met hoeveel toewijding en respect voor de natuur de boeren werken en elke dag opnieuw streven naar de hoogste kwaliteit koffie.

Sacha de Boer reist als fotograaf de wereld rond om mensen en culturen vast te leggen. Met Nespresso reisde ze af naar West-Java in Indonesië, waar een van haar favoriete koffiesmaken, de Dharkan, vandaan komt. “Als echte koffieliefhebber was ik benieuwd hoe de diepe, intense smaken van deze koffie zijn ontstaan. Bijzonder om te zien is dat het niet alleen draait om de kwaliteit van de koffie, maar ook om een beter leven voor de boer en de natuur,” aldus Sacha de Boer.

NU EN IN DE TOEKOMST

De koffie van Nespresso doorloopt een gedetailleerd proces van vele stappen om uiteindelijk de uitzonderlijke smaak en de hoogste kwaliteit te bieden. Om dit nu én in de toekomst te garanderen isNespresso betrokken bij elk onderdeel van de keten, te beginnen bij de koffieboeren in het land van oorsprong. Binnen het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma wordt wereldwijd samengewerkt met meer dan 70.000 koffieboeren in 12 landen. Het programma helpt boeren bij het verbeteren van de opbrengst en de kwaliteit van de oogst, het waarborgen van duurzame koffieproductie en het verbeteren van de leefomstandigheden van de boeren en hun families. Dit is ook te zien op de koffieplantages op West-Java, die door Sacha de Boer zijn bezocht tijdens haar reis.

BIODIVERSITEIT OP KOFFIEPLANTAGES

Een van de concrete voorbeelden en onderdelen van het AAA Sustainable Quality™ Programma is het agrobosbouwprogramma. De ontbossing op West-Java eind vorige eeuw ging ten koste van natuur en de koffieplantages. Nespresso helpt de koffieboeren dit te herstellen door middel van het planten van bomen en gewassen op en rondom koffieplantages. De bomen nemen niet alleen CO2 op, maar zorgen ook voor een verrijking van de bodemkwaliteit, beschermen de koffieplanten tegen de felle zon en helpen bodemerosie tegen te gaan. Het stelt boeren bovendien in staat om naast koffie ook andere producten te verbouwen en de bomen leveren op lange termijn hout op. Dit geeft zekerheid voor de toekomst.

In samenwerking met PUR Projet heeft Nespresso wereldwijd inmiddels 1,4 miljoen bomen geplant in koffiegebieden. De doelstelling is om in 2020 in totaal 5 miljoen bomen geplant te hebben.