In alle rust de werken van Van Gogh bekijken

Gisteren om 12 uur opende het Van Gogh Museum zijn deuren na een sluiting van bijna drie maanden als gevolg van de coronamaatregelen. Directeur Emilie Gordenker, advisor to the board Willem van Gogh en medewerker Fatima Mussarat Razzak verwelkomden de bezoekers die via de gele loper het museum betraden. Na hun bezoek kunnen de bezoekers zonnebloemen mee naar huis nemen.  
[Emilie Gordenker (directeur Van Gogh Museum) verwelkomt samen met Willem van Gogh (advisor to the board) en Fatima Mussaret Razzak (medewerker) bezoekers van het vandaag heropende museum. Foto: Tomek Dersu Aaron]

Maatregelen 
Veiligheid van de collectie en van medewerkers en bezoekers heeft de hoogste prioriteit in het Van Gogh Museum. Om dit ook in deze tijden te garanderen zal een beperkt aantal bezoekers per dag ontvangen worden (in eerste instantie maximaal. 100 per uur en maximaal 200 tegelijkertijd in het gebouw). Zo wordt het aantal bezoekers gereguleerd en verspreid over de dag. Tickets met een starttijd zijn alleen via de website van het museum verkrijgbaar (ook met Museum- en andere kortingskaarten). In juni is het Van Gogh Museum geopend van 9 tot 17 uur, in juli en augustus tot 18 uur.

Zonnebloem-uitdeelactie met dank aan Takii Seed 
Takii Seed is de grootste veredelaar van zonnebloemzaad ter wereld, en trotse partner van het Van Gogh Museum. Speciaal voor de heropening van het museum geeft Takii vandaag aan iedere bezoeker van het museum een ‘Sunrich’-zonnebloem, geteeld in de door Vincent zo geliefde Provence. Deze actie is een voorproefje op de jaarlijkse zonnebloem-uitdeelactie op 21 juni, de start van de zomer. Op die dag deelt Takii traditiegetrouw 1.000 ‘Sunrich’-zonnebloemen uit op het Museumplein. Voor meer beeldmateriaal hiervan zie hier.

Tentoonstelling In the Picture verlengd tot 30 augustus 2020 
In the Picture opende op 21 februari en was slechts drie weken te zien toen het Van Gogh Museum de deuren moest sluiten. De tentoonstelling is nu verlengd tot 30 augustus en het publiek kan daardoor alsnog de vele kunstenaarsportretten die er te zien zijn bewonderen. Naast een flink aantal zelfportretten van Vincent van Gogh, waaronder het beroemde Zelfportret met verbonden oor (1889) uit The Courtauld Gallery in Londen en het niet langer betwijfelde Zelfportret (1889) uit het Nasjonalmuseet in Oslo, bevat In the Picture onder meer portretten van Edvard Munch, Thérèse Schwartze, Gustave Courbet, Berthe Morisot en Helene Schjerfbeck.
 
Onkruid verbrandende boer vanaf vandaag te zien 
Het in november jl. door het Van Gogh Museum en het Drents Museum gezamenlijk aangekochte Onkruid verbrandende boer (1883) van Vincent van Gogh is vanaf vandaag in het Van Gogh Museum te zien. Van Gogh schilderde het werk in Drenthe, waar hij in het najaar van 1883 verbleef en het landschap vastlegde in schilderijen en tekeningen. Dit is een van de weinige schilderijen uit deze periode die bewaard is gebleven. Onkruid verbrandende boer is afwisselend in beide musea te zien.

Tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven van 9 oktober 2020 t/m 10 januari 2021 
Vincent van Gogh was niet alleen een groot kunstenaar, maar ook een gepassioneerd briefschrijver. Hoewel het Van Gogh Museum het leeuwendeel bezit van zijn brieven, worden deze vanwege hun kwetsbaarheid zelden getoond. De tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven biedt de bezoeker de unieke gelegenheid om een veertigtal prachtige brieven van Vincent van Gogh te zien, in combinatie met beroemde werken als De slaapkamer (1888), De zaaier (1888) en De aardappeleters (1885).

Van Gogh Museum leent uit 
Het museum stelde de afgelopen periode een aantal Museum Editions (hoogwaardige 3D-reproducties) van Van Goghs meesterwerken beschikbaar voor Nederlanders die dat volgens een vriend, buur, collega of familielid verdienden. De afgelopen maand zijn tien Nederlanders door heel het land verrast met een bijna echte Van Gogh.