Hoogtepunten Residentie Orkest Den Haag in december

In december dirigeren Anja Bihlmaier, Jun Märkl en het grote Oostenrijkse talent David Danzmayr het Residentie Orkest Den Haag bij meesterwerken van Beethoven, Mozart en Schumann. De solisten zijn violiste Antje Weithaas en de pianisten Dejan Lazić en Hannes Minnaar. Bij het traditionele, sfeervolle kerstconcert begeleidt de kopersectie het Haags Matrozenkoor.

vr 4 & zo 6 dec, Zuiderstrandtheater: MOZART & SCHUMANN

Antje Weithaas is een van de beste violisten van deze tijd. Het Residentie Orkest is trots op de jarenlange samenwerking met deze virtuoos, een vriendschap die teruggaat tot de jaren negentig. In het Zuiderstrandtheater soleert ze in het Vijfde vioolconcert van Mozart, met een heerlijk exotisch slotdeel. Daarnaast speelt het orkest o.l.v. Jun Märkl de Derde symfonie van Schumann, wiens noten werden geïnspireerd door de rivier de Rijn. In een maand tijd zette de componist het kleurrijke werk op papier.

vr 11 dec, Zuiderstrandtheater & za 13 dec, Tivoli Vredenburg: BEETHOVENS PASTORALE

Het Haagse debuut van de jonge Oostenrijkse dirigent David Danzmayr. Pers en publiek komen superlatieven tekort om zijn talent te beschrijven. Je moet hem gewoon aan het werk zien. Hij voert ons langs kabbelende beekjes, ruisende korenvelden, dorpse taferelen maar ook heftig onweer: dé ingrediënten van Beethovens Zesde symfonie, zijn wereldberoemde ode aan de natuur. Pianist Dejan Lazić speelt het Eerste pianoconcert van Sjostakovitsj, een vrolijk werk vol muzikale grapjes.

za 19 dec: KERST IN DE NIEUWE KERK

Vier de mooiste tijd van het jaar met het Residentie Orkest olv Patrick Pranger. In de sfeervolle Haagse Nieuwe Kerk hoor je de mooiste kerstmuziek uitgevoerd door de jongensstemmen van het Haags Matrozenkoor en ons koperensemble. Met traditionele carols, instrumentale muziek en kersthits begin je de feestdagen in stijl.

ma 28 dec, Concertgebouw: HANNES MINNAAR SPEELT SCHUMANN

Pianist Hannes Minnaar soleert in het Pianoconcert van Schumann. Een ode aan zijn vrouw Clara, die ook de première speelde. Het Residentie Orkest olv de aanstaande chef-dirigent Anja Bihlmaier speelt verder Mendelssohns Eerste symfonie. Mendelssohn was nog maar vijftien toen hij zijn Eerste componeerde. Het is desondanks een ‘volwassen’ werk: evenwichtig van opbouw en vol ‘Sturm und Drang’. De symfonie klonk voor het eerst op de negentiende verjaardag van zijn zus Fanny.

Residentie Orkest Den Haag website, Facebook, Twitter, YouTube