Het museum voor jezelf alleen met collectie Boijmans in Chabot

Aanstaande dinsdag openen de deuren van het Rotterdamse Chabot Museum voor maximaal vier personen tegelijk. Boek een ticket en krijg dertig minuten privétijd met Boijmans’ Toorop, Van Dongen, Munch en Picasso.

[Opbouw van de tentoonstelling ‘Kunst stelt alles voor’ in het Chabot Museum door medewerkers van Boijmans. Foto: Aad Hoogendoorn]

 

Toen de wereld twee maanden geleden plots tot stilstand kwam, leek ook het leven weg uit de musea. Het Chabot Museum kan op dinsdag 2 juni weer open en doet dat zes maanden lang met een tentoonstelling waarin de moderne meesters uit het naastgelegen Boijmans samen met kunst van het Chabot Museum de muren van de witte villa aan het Museumpark vullen. Van de voorlopers tot de hoogtijdagen van het expressionisme en de naoorlogse invloeden in het Abstract Expressionisme en CoBrA. Met werk van onder andere Karel Appel, Henk Chabot, Kees van Dongen, Charley Toorop, James Ensor, Willem de Kooning, Herman Kruyder, Claude Monet, Edvard Munch, Pablo Picasso en Ossip Zadkine. ‘Kunst stelt alles voor’ is de negende tentoonstelling in de reeks ‘Boijmans bij de Buren’.

Vrijheid en verbeeldingskracht
De titel ‘Kunst stelt alles voor’, is ontleend aan een uitspraak van kunstenaar, auteur en muzikant Constant Nieuwenhuys, doelend op de bevrijding van creativiteit en fantasie, weg van de klassieke culturele kaders en de opvattingen over schoonheid. Ook is er aandacht voor het poëziealbum ‘Louter Genieten’ met teksten en tekeningen van Simon Vinkenoog. Hiermee wordt niet alleen de vrijheid gevierd, maar ook de creatieve vrijheid, in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland.

‘De Nachtwacht’ van Rotterdam
Het monumentale schilderij ‘Brand van Rotterdam’ uit de collectie van Chabot Museum dat Henk Chabot schilderde in de zomer van 1940 naar aanleiding van het bombardement op de stad, maakt een belangrijk deel uit van de tentoonstelling. Jisca Bijlsma, directeur Chabot Museum Rotterdam: ‘Brand van Rotterdam is ‘de Nachtwacht’ van ons museum. Het bombardement is niet meer weg te denken uit de geschiedenis van Rotterdam, en er is geen enkel ander schilderij van dit kaliber met dit onderwerp. Met dat rood en dat geel heeft hij de expressie verhoogd, maar die enorme vuurwolken zal hij zo hebben gezien vanuit zijn dijkwoning aan de Rotte.’

Boijmans bij de Buren
Tijdens de renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen blijft de collectie zichtbaar en toegankelijk in Rotterdam. De collectie van Boijmans waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden bij acht buurlocaties in elf verrassende tentoonstellingen een plek onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Bij de gastlocaties ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien vanaf februari 2021 en zijn binnenkort werken van onder andere Van Eyck en Jean-Michel Basquiat – te zien in het Wereldmuseum. ‘Boijmans bij de Buren’ wordt mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.

Reservering bij het Chabot Museum

Om een veilig bezoek te bieden in een omgeving vol licht, lucht en ruimte, zijn er tijdsloten ingesteld van een half uur voor maximaal vier personen. Het is alleen mogelijk om het museum te bezoeken in een vooraf geboekt tijdslot. Tickets kunnen worden geboekt via: chabotmuseum.nl  

Ook te zien

Verlengd: Ateliergeheimen van Rotterdam – Museum Rotterdam

T/m 23 augustus De rosse buurt van Kees van Dongen, mode van 17de-eeuwse vrouwen, straten verwoest door het bombardement, de eerste straatfotografie door pionier George Breitner, de affaire van de schoonzus van Hendrick Sorgh, die trouwde met de Rot­terdamse schilder Crijn Volma­rijn. Deze ateliergeheimen, en meer, worden in de tentoonstel­ling ‘Ateliergeheimen van Rot­terdam’ in Museum Rotterdam onthuld. Schilderijen en voorwer­pen uit beide collecties komen samen en geven een nieuw beeld van een Rotterdam uit het verleden.

Vanaf 9 juni 2020 – 17-januari 2021  Samensmeden. Meesters in Zilver – Belasting & Douane

Museum Zilver smeedt de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen en het Belasting & Douane Museum samen tijdens ‘Boijmans bij de Buren’. Prachtige zilveren bekers, tabaksdozen en zoutvaten vertellen het verhaal over de belastingheffing op zilver. In samenhang met schilderijen waarop zilver is te zien, zoals het wereldvermaarde werk ‘Soo gewonne, soo verteert’, van Jan Steen, wordt de collectie in een hele nieuwe context tentoongesteld.

Verwacht

3 september 2020 – 9 januari 2022 Remix Rotterdam. Boijmans x Wereldmuseum – Wereldmuseum Rotterdam

Bewonder meer dan 80 werken uit de collectie, van Jan van Eyck tot Jean- Michel Basquiat. Door de combinatie van historische en hedendaagse vormgeving, etnografica en beeldende kunst worden onbekende geschiedenissen zichtbaar.

11 februari 2021 – 4 september 2022 Maritieme Meesterwerken – Maritiem Museum

Beroemde zeeschilders als Willem van de Velde de Oude in de Gouden Eeuw tot 19e-eeuwse meesters als Claude Monet en Hendrik Willem Mesdag passeren de revue.

0 replies on “Het museum voor jezelf alleen met collectie Boijmans in Chabot”