Het kunstenaarsboek / The Artist’s book 17 oktober t/m 15 november

Caroline Koenders - l

Het kunstenaarsboek neemt een eigen plaats in binnen de beeldende kunst. Een verhaal in beeld, uniek (een ‘unicum’) of in kleine oplage (zogenaamde ‘multiples’).

Kunstenaarsboeken verschijnen in een grote hoeveelheid aan vormen; boekrollen, pop-up boeken, harmonica-boeken, losse bladen samen in een doos, leporello’s, of in de klassieke vorm met (soms hand-) gebonden pagina’s. Meestal uitgegeven in eigen beheer. Al eeuwen maken kunstenaars kunstenaarsboeken. Bekende exemplaren uit de Middeleeuwen zijn het keltische ‘Book of Kells’ en de ‘Très Riches Heures du Duc de Berry’ met rijkgekleurde illustraties. Het allerberoemdste en misschien ook wel eerste kunstenaarsboek werd gemaakt door de Britse dichter en kunstenaar William Blake, ‘Songs of Innocence and of Experience’.

Het kunstenaarsboek neemt vanaf de 20e eeuw een steeds vrijere vorm aan, er wordt volop door kunstenaars vanuit allerlei disciplines geëxperimenteerd met het medium. Tekst, beeld en vorm integreren. De oorspronkelijke puur informatieve functie van het boek verdwijnt, het boek wordt kunstwerk zélf.

In de tentoonstelling zijn zowel unica’s als mutiples te zien van onder andere:

Mirjam Beuker, Noor van der Brugge, Etta Boerkoel, Bep van Delden, Bas Fontein, Jeanet Kingma, Max Kisman, Caroline Koenders, Henny Overbeek, Andre Pielage, Cisca Poldervaart, Beatrijs Rümke, de roofprint pers / Leni van de Berg, Herma Steur, Jep van der Ven, Lies Verdenius, Ans Verdijk en Marjolijn de Wit.

Kunstliefde

Opgericht in 1807 is Kunstliefde een van de oudste kunstenaarsgenootschappen van Nederland en biedt een podium en ontmoetingsplaats voor hedendaagse kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers in de stad. Voor zowel leden als niet leden. In het verleden waren beroemde kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld Joop Moesman en Dick Bruna lid van Kunstliefde. Er zijn ruim 130 kunstenaarsleden en ca 100 kunstlievende leden. Er is een wisselend tentoonstellings-programma van ca 10 tentoonstellingen per jaar met een randprogramma. Daarnaast organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder en is medeinitiatiefnemer van Art Utrecht.

Kunstliefde Ruimte voor Beeldende Kunst, Nobelstraat 12A Utrecht | www.kunstliefde.nl