Het eerste nieuwe mediakunst museum

Nxt Museum, het eerste museum in Nederland voor nieuwe mediakunst, opent haar deuren op 29 augustus 2020. Met een driedelig programma bestaande uit tentoonstellingen, performances en educatie, laat Nxt Museum kunst met technologie samenkomen met de focus op ‘what is next’. In een voormalig productiestudio van 2100 vierkante meter levert het museum een unieke toevoeging aan het florerende creatieve district van Amsterdam-Noord. Nxt Museum is een nieuwe culturele bestemming voor de stad en omstreken. Rectificatie: in het magazine hebben wij abusievelijk vermeld dat het museum zich op Neveritaweg bevindt, maar dit moet de Asterweg 22 zijn. 

Geïnspireerd door het internationale museumlandschap waar interactieve door technologie gedreven tentoonstellingen bezoekers een unieke en veelal gepersonaliseerde ervaring bieden wil Nxt Museum de pionier zijn op het gebied van emerging tech, new media art en bezoekerservaring in Nederland. Het museum is ontworpen om hedendaagse maatschappelijke onderwerpen aan te snijden en mensen aan het denken zetten over vraagstukken omtrent mens en technologie. Nxt Museum exposeert grootschalige kunstinstallaties, die worden ontwikkeld vanuit interdisciplinaire samenwerkingen tussen gevestigde en opkomende kunstenaars, ontwerpers, technici, muzikanten en wetenschappers.

‘Nederland kent een lange traditie van innovatie en heeft bovendien een rijke kunstgeschiedenis. Het is ongekend dat er nog geen permanente plek is waar dit op grote schaal samen komt. Met onze digitale, multi-sensorische tentoonstellingen willen we niet alleen de ervaring van onze bezoekers met kunst veranderen, maar hen ook nieuwe inzichten geven over de wereld en welke rol zij daarin spelen.’ – Merel van Helsdingen (managing director & founder Nxt Museum)

Opening expositie

Het museum opent met Shifting Proximities, de eerste tentoonstelling bestaande uit multi-zintuigelijke installaties van lokale en internationale gerenommeerde kunstenaars en academici, waaronder Thijs Biersteker en Stefano Mancuso, Lucy McRae en Niels Wouters, Heleen Blanken, Roelof Knol, Marshmallow Laser Feast en United Visual Artists (UVA).  Shifting Proximities onderzoekt menselijke interactie en ervaring in het licht van technologische en sociale uitdagingen. Een aantal werken zijn specifiek voor Nxt Museum ontworpen.

Nxt Lab

Onder de naam Nxt Lab voert het museum ook een residency programma. Door interdisciplinaire pioniers vanuit de hele wereld met elkaar samen te laten werken, vormt het museum hiermee een katalysator voor nieuwe ontwikkelingen op de intersectie van kunst, technologie en de mensheid.

(Vlnr. Merel van Helsdingen, Bogomir Dorringer, Natasha Greenhalgh. Beeld: Lisette Appeldorn | underpromise)

Nxt Museum is opgericht door Managing Director Merel van Helsdingen en Creative Director Natasha Greenhalgh. De openingstentoonstelling is gecureerd door Bogomir Dorringer (Head of Education & Research) en Jesse Damiani (specialist in emerging technologies).

Meer details over de tentoonstelling, het publieksprogramma en Nxt Lab worden binnenkort bekend gemaakt.

0 replies on “Het eerste nieuwe mediakunst museum”