Grote collectiepresentatie De Pont museum

De Pont museum bereidt zich voor op een heropening en ontwikkelt scenario’s die voldoen aan het protocol van de Nederlandse Museumvereniging. De museumstaf werkt aan een grote collectiepresentatie met als titel DE ROUTE WORDT OPNIEUW BEREKEND die, zodra het museum weer open gaat, fasegewijs zal worden uitgerold. Met deze vlootschouw wordt het publiek herenigd met bekende en minder bekende werken uit de vermaarde collectie van De Pont.

De titel is een speelse verwijzing naar de stem van de navigatie in de auto als er een onverwachte afslag is genomen. En dus ook naar de programmatische en praktische maatregelen die de kunstinstellingen hebben moeten nemen als gevolg van de covid-19 crisis. In meer overkoepelende zin: welke toekomst zien we voor de kunst en voor het culturele veld nu het systeem fundamenteel ontregeld is?
De bezoekers zullen hun weg door de kunstinstellingen in ieder geval vinden in de nieuwe werkelijkheid van ‘social distancing’. In De Pont zal dat niet volgens een vaste looproute zijn, maar als in een park: vrij navigerend met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

7000 M2
De oude wolspinnerij beschikt over zevenduizend vierkante meter publieksruimte. Er zullen dus flink wat vierkante meters per persoon zijn. Het zal het in de grote ruimte van de voormalige fabriek niet lastig zijn afstand te bewaren. Ruimtes waar dit niet mogelijk is, worden afgesloten. In de kleine kabinetten van het museum, de wolhokken, mogen steeds hooguit twee personen tegelijk naar binnen en geldt zoveel mogelijk een eenrichtingsverkeer voor binnen- en buitentreden. Groepsbezoeken en rondleidingen zijn voorlopig niet mogelijk. Ook de gratis donderdagavond-openstelling is nog even van de baan. Een bezoek aan het museum zal alleen na een online boeking mogelijk zijn.

De tentoonstelling Pictures from Another Wall is nog de hele zomer te zien. Met zo’n honderd werken uit de eigen collectie van Huis Marseille viert dit fotomuseum het 20-jarig bestaan in De Pont. Het vervagen van grenzen binnen de fotografische discipline is een van de invalshoeken van deze presentatie, die zich concentreert op de aanwinsten van de afgelopen vijf jaar.

De video-installatie en fotomemes van Marijke De Roover zijn nog tot eind augustus in de projectzaal W O O L te zien. De live-performances zijn door de nieuwe regels niet meer mogelijk. De tentoonstelling spacetimesubstitution van Philippe Parreno en Liam Glick is verplaatst naar 2021.