GO! Opera brengt Nederlandse regio’s samen in volksopera

Na een half jaar van regionale voorbereidingen start op zaterdag 15 juli de eerste landelijke tutti-repetitie voor de Volksopera Queen Arthur van GO! Opera. Voor deze productie werken in 2017 de regio’s Het Gooi, Arnhem/Nijmegen en Groot Alkmaar e.o. samen. In 2018 wordt de productie in vier nieuwe regio’s geproduceerd. In iedere regio wordt de opera in het regionale park uitgevoerd in de openluchtuitvoering, compleet met solisten en begeleidingsorkest.
[Faust in Naarden Vesting. Fotograaf Bert de Bruin]
Queen Arthur, de tweede productie van GO! Opera, wordt in september driemaal in de openlucht uitgevoerd in bijzondere parken in Naarden-Vesting, Arnhem en Alkmaar. De grootschalige productie met ruim 120 zangers en instrumentalisten is een unieke samenwerking van regionale projectkoren onder intensieve coaching van operaprofessionals. In 2018 volgen nog vier uitvoeringen in vier nieuwe regio’s.
GO! Opera is een initiatief van dirigent Roy Voogd en operazangeres Ingrid Stijsiger. De projecten vormen een antwoord op de maatschappelijke veranderingen waarbinnen de Nederlandse koorwereld nieuwe vormen zoekt. Regionale repetities, gevolgd door landelijke tutti-repetities, waarna alle projectkoorzangers bij elkaar meezingen. Het maakt de productie per regio financieel behapbaar en maakt overal toch grote bezettingen mogelijk.
Bekende operamelodieën, een feest van herkenning 
GO! Opera produceert Volksopera in de openlucht, compleet met groot koor en begeleidingsorkest. Beroemde koorwerken, duetten en aria’s zoals Nessun Dorma uit Turandot van Puccini en het grootse, meeslepende Triomfkoor uit Aïda van Verdi. Zó bekend, dat iedereen het zo mee neuriet. Van Händel en Purcell tot Mozart, Verdi en Puccini: allemaal highlights uit drie eeuwen opera die een nieuwe plek hebben gekregen in de beroemde Middeleeuwse Arthur-legende. Een verhaal met een bijzondere, moderne twist, verteld door de tovenaar Merlijn. Als een behendig schaakgrootmeester neemt hij het op tegen de zwarte aartsrivaal Morgana.
Ervaren operasolisten
Bij de uitvoeringen wordt bewust alleen gewerkt met professionals met veel ervaring. De rol van Koning Arthur wordt gezongen door bariton Frans Fiselier. Mezzosopraan Ingrid Stijsiger is Koningin Guinevere en tenor Jeroen Bik speelt de rol van Ridder Lancelot. Acteur Henry Kalb speelt als Merlijn de Tovenaar een centrale verbindende rol als verteller in een regie van Petra Andriessen. Ook het GO! Begeleidingsorkest wordt door muzikaal leider Vaughan Schlepp speciaal voor de gelegenheid samengesteld met geroutineerde instrumentalisten uit de grote orkesten.
in 2017 zijn er 3 voorstellingen:
Zondag 10 september, 15.00 uur: Park Sonsbeek in Arnhem;
Zondag 17 september, 15.00 uur: in Geestmerambacht in Alkmaar/Langedijk;
Zondag 24 september, 15.00 uur: op het Ravelijn 2 van Naarden-Vesting.
Voor meer informatie en kaarten zie de website GoOpera.nl.