Geld voor Goud – Theater Bellevue / Yücel Kopal

Debuterend toneelschrijver Yücel Kopal runde jarenlang een goud-inkoopwinkel in een migrantenwijk van Nijmegen. De bijzondere, soms schrijnende verhalen van zichzelf en zijn klandizie bewerkt hij tot deze nieuwe voorstelling van Theater Bellevue in regie van Jan Hulst en Kasper Tarenskeen.

[Foto: Bart Grietens]

Met Gürkan Küçüksentürk (De Marathon, Oogappels, Dertigers), Samora Bergtop (Well Made Productions, Billie Holiday) en Harvey Elgood (Flexe Gasten). Première: za 12 juni 2021 – 20:30 uur

Videoportret van de voorstelling met schrijver Yücel Kopal

Speeldata

9 t/m 19 juni 2021 in Theater Bellevue 
Première: zaterdag 12 juni 2021, 20:30 uur

Over de makers

Yücel Kopal maakt met Geld voor Goud zijn officiële theaterdebuut; een autobiografische collage aan de schrijnende en bijzondere verhalen uit de goudshop die hij jarenlang runde te midden van de kredietcrisis. Met een rauwe, uit-het-straatleven-gegrepen taal zoomt zijn werk in op klein en alledaags leed, en geeft stem aan verborgen armoede en kwetsbaarheid in de maatschappij. Naast toneelschrijven is hij momenteel bezig met de ontwikkeling van film-scenario’s voor o.a. VPRO en ROSE Stories. 
 
Hij opent zijn winkel Golden Deal in 2009. Door de sterk veranderde economie is de goudprijs extreem gestegen. Veel culturen vinden de weg naar de goudshop en zijn gewend om goud opzij te zetten in moeilijkere tijden. Al snel ontstaat er een warme band met zijn klandizie en de toko groeit uit tot een populaire lokale hang-out in Nijmegen. Samen met elk goudstuk belandt ook ieders wel en wee op de toonbank. Zijn zaak blijkt een schat aan verhalen. De verhalen die hem het meest bijblijven schrijft hij op. Een aantal drukke jaren later dalen de koersen en besluit hij te stoppen met de zaak en begint zijn loopbaan als toneelschrijver.

“Een van de meest aangrijpende verhalen was van een Somalisch meisje dat een aantal jaar daarvoor naar Nederland was gevlucht. Haar moeder was te oud om mee te komen, en gaf haar voor vertrek een stuk van haar bruidsschat mee, zodat ze daarmee de overtocht kon maken. Met elk stukje goud dat ze verpatste kwam ze een stukje verder. Het laatste deel kwam ze bij mij verkopen.

Soms had iemand maar één ringetje bij zich maar zaten we zó drie kwartier te babbelen. Er zit altijd een grote emotionele waarde en een verhaal achter de sieraden. Ik heb het idee dat de mensen hun persoonlijke verhalen graag delen om hun geschiedenis met de sieraden nog één keer te doorleven voordat ze er echt afstand van kunnen doen. 

Na een begripvol gesprek en de betaling ontstond er vaak een soort berusting. De verhalen die mij het meest zijn bijgebleven schreef ik op. De sieraden en daarmee alle dierbare herinneringen zijn omgesmolten. Ze bestaan niet meer. Op deze manier kan ik de verhalen, en de mensen die ze vertelden, toch nog een beetje eer aan doen.” 

Jan Hulst en Kasper Tarenskeen (regie) vormen al jaren een uitgesproken theaterduo. Samen schrijven en regisseren ze voorstellingen die zich kenmerken door een unieke absurditeit, gevuld met eigentijdse politieke thema’s. Hun werk is brutaal en ongerijmd. Met een feilloos gevoel voor ironie nemen ze de prangende en minder prangende levensvragen van hun generatie onder de loep, tegen de achtergrond van het wereldnieuws. Momenteel behoren ze tot de artistieke kern van Toneelgroep Oostpool. Eerder maakte ze werk onder Frascati Producties zoals La Pretenza (2019) en in co-productie met Toneelgroep Oostpool De Ilias (2016) en ASSAD (2019). Eerder dit jaar ontvingen ze de Erik Vos Prijs 2020 voor bijzonder theatertalent in Theater Bellevue. 
 
Theater Bellevue presenteert en produceert nieuw Nederlands repertoire, dat ruimte biedt aan de stemmen van theatermakers die op de wereld om ons heen reflecteren. Bellevue biedt een springplank voor nieuw en debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten.

Credits

concept, tekst Yücel Kopal regie Jan HulstKasper Tarenskeen spel Gürkan KüçüksentürkSamora BergtopHarvey Elgood scenografie Ruben Wijnstok kostuumadvies Vita Mees Een productie van Theater Bellevue i.s.m. Likeminds theaterbellevue.nl/geldvoorgoud

Podcast | Voor het applaus

met Yücel Kopal, Jan Hulst en Kasper Tarenskeen

Beluister hier de podcast.

0 replies on “Geld voor Goud – Theater Bellevue / Yücel Kopal”