Floriade Expo 2022

Huis van Vrede bij Floriade Expo 2022

Groen leven in de stad. Duurzaam verbouwd voedsel. Een gezonde leefomgeving. Schone energie. Het zijn thema’s die ons bezig houden en die we proberen toe te passen in ons dagelijks leven. Thema’s met nog veel onontdekte kansen en mogelijkheden. Maar ook urgente thema’s, als je bedenkt dat in 2050 68% van de wereldbevolking in steden zal leven.
De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 laat een hoopvolle toekomst zien. Het biedt een podium aan nationale en internationale grootdenkers, innovators en slimmeriken die groene oplossingen laten zien die onze steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.

Groen licht voor drijvend kunstpaviljoen

In het hart van Floriade Expo 2022 komt een kunstpaviljoen te liggen ontworpen door Studio Ossidiana. Het paviljoen opent in april 2022 met de start van de wereldtuinbouwtentoonstelling, en zal minstens vijf jaar functioneren als dependance en proeftuin voor het later te ontwikkelen nieuwe kunstmuseum van Almere.

40 meter hoog panoramisch gevelkunstwerk

Floriade krijgt een ruim 40 meter hoog panoramisch gevelkunstwerk – een creatie van MVRDV, Arttenders en Alex Verhaest. Het kleurrijke bomen- en plantenpanorama voor de Flores Toren is ontworpen door MVRDV in samenwerking met Arttenders en de Vlaamse kunstenaar Alex Verhaest. Inspiratiebron vormde het arboretum dat MVRDV voor Floriade Expo 2022 ontwierp; deze alfabetische planten- en bomenbibliotheek is via scripting-techniek artistiek vertaald naar de gevel en zal op glas worden geprint. Voor het werk zijn 1.800 beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken verwerkt in een gelaagde compositie.

Floriade krijgt een ruim 40 meter hoog panoramisch gevelkunstwerk – een creatie van MVRDV, Arttenders en Alex Verhaest.

De 43,5 meter hoge Flores Toren – een ontwerp door Klunder Architecten in opdracht van Dura Vermeer en Amvest – ligt in het hart van het Floriade-terrein en weerspiegelt straks de volledige bomen-, planten- en bloemencollectie van de wereldtuinbouwtentoonstelling die tussen april en oktober 2022 in Almere wordt gehouden. In het kunstwerk is het aanplantingsregister van het arboretum als het ware verticaal samengevat. De legenda werd in de plint van de toren verwerkt, waarbij de tekstgrootte en lijndikte aangeven hoe ver elke planten- of bomensoort zich van de toren bevindt. Des te kleiner het beeld, des te verder weg de plant. Zo werkt de legenda als plattegrond en naslagwerk tegelijk.

De Flores Toren zal gedurende Floriade worden gebruikt als uitvalsbasis voor de Expo, waarbij op de begane grond horeca, winkels en een EHBO-punt komen, en op de bovenste verdieping een restaurant en uitkijkpunt. Daarna krijgt het gebouw een tweede leven als appartementengebouw met 80 huurwoningen waarbij het panoramische werk als eyecatcher behouden blijft. Na oktober 2022 zal het terrein worden doorontwikkeld tot de groene en duurzame woonwijk ‘Hortus’. Hiervoor is een gemeentelijke gebiedsvisie ontwikkeld door Dura Vermeer en Amvest.

Floriade Expo 2022


Floriade Expo 2022 wordt gehouden van 14 april t/m 9 oktober 2022 in Almere en heeft als thema Growing Green Cities. MVRDV won in 2012 de competitie om het masterplan voor het 60 hectare tellende terrein te ontwerpen, met een plan waarin een systematisch arboretum met alle planten die in Nederland groeien, centraal staat. Het schiereiland aan het Weerwater waar Floriade wordt gehouden, is hiervoor onderverdeeld in een grid van kruisende paden, waardoor kavels ontstaan met planten en bomen in alfabetische volgorde. Op elke kavel kan in deze barcode aan planten een eigen programma worden geplaatst, van een paviljoen tot een huis, van kantoor tot botanische tuin. De gebouwen en kavels zijn ontworpen door verschillende architecten, MVRDV is vertegenwoordigd in het kwaliteitsteam.

Bruggencampus Beverbrug. Rene van Zuuk Architecten

Cementloos beton verandert bruggenbouw in Nederland

Reimert Bouw en Infrastructuur heeft als eerste in Nederland voor de constructieve delen van de brug (waaronder het brugdek) gebruik gemaakt van cementloos beton, bestaande uit Almeerse reststromen. Het gaat om de circulaire brug ‘Rondje Weerwater’ op het Floriade park. Het gebruik van cementloos beton in de praktijk is een innovatie van formaat, die om een vernieuwende kijk op vergunnen, beheren, onderhouden en bouwen vraagt. De Bruggencampus, initiatief van provincie
Flevoland en gemeente Almere, wil met deze innovatie impact creëren in de duurzame bouw van bruggen in Nederland.