Filmfestival ROOTS vertoont 50 films van Haagse makers

Vrijdag 11 en zaterdag 12 september organiseert Filmhuis Den Haag de derde editie van het filmfestival ROOTS en vertoont hier 50 films en documentaires van Haagse filmmakers. Alle ingezonden films dingen mee naar de stimuleringsprijs ‘Het Witte Doek’ die op zaterdagavond, aan het einde van het festival, wordt uitgereikt. Haagse makers dingen met documentaires zoals ‘What’s Cooking in Japan’ en ‘Bosque Sano’, beiden werden opgenomen in het buitenland, mee naar de prijs. Openingsfilm van het festival is ‘Sidik en de panter’ van regisseur Reber Dosky; een visuele ode aan doorzettingsvermogen en vreedzame vaderlandsliefde.

De jonge filmregisseur Shady El-Hamus krijgt op dit festival ook een podium en geeft een exclusieve en inspirerende masterclass. Zijn debuutfilm ‘De Libi’ speelt vrijdagavond in de gratis buitenbios. De VR-installatie ‘Die Fernweh Oper’ van Daniel Ernst, bekroond met een Gouden Kalf, is voor het eerst in Den Haag te zien en het hele weekend te beleven. Kaartverkoop is gestart via filmhuisdenhaag.nl/themas/rootsVoor het derde jaar op rij is ROOTS het podium voor Haagse filmmakers om hun nieuwste producties te presenteren aan een groter publiek. In themablokken Haagse verhalen, GOALS!, mensenrechten, kunst en experiment worden steeds films vertoond. Ook studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) krijgen exposure in een blok. Na ieder filmblok is er een nagesprek en Q&A. Een jury, bestaande uit leden van de Filmtafel van Sociëteit de Witte onder voorzitterschap van Robin Lutz, bekijkt alle inzendingen. Deze jury reikt zaterdagavond de stimuleringsprijs uit.

Openingsfilm Sidik en de panter

Als openingsfilm speelt op vrijdagavond ‘Sidik en de panter’. De film is een werk van de Haagse regisseur Reber Dosky. De film ging in première op het IDFA-festival en stond op het programma van het geannuleerde Movies that Matter. Hij is nu alsnog op ROOTS te zien. In het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. Met een verrekijker en camera’s loopt Sidik door de bergen waar zijn vader en opa hem voorgingen. Wethouder Robert van Asten verzorgt de opening vrijdagavond.

Masterclass Shady El-Hamus en buitenbios De Libi

De jonge filmmaker Shady El-Hamus (1988) groeide op in een echt filmgezin. Hij studeerde in 2012 als eerste student af in zowel regie als scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie. Op jonge leeftijd sleept hij al prestigieuze filmprijzen in de wacht en Volkskrant noemde hem in 2018 een van de drie aanstormende talenten. In 2019 ging zijn regiedebuut en eerste lange speelfilm ‘De Libi’ in première, die op komische wijze over die jongens aan de vooravond van hun schoolexamen vertelt. De Libi werd beloond met een Gouden Kalf voor beste Scenario op het Nederlands Film Festival. Op vrijdagmiddag om 16.00 uur geeft Shady El-Hamus een exclusieve en inspirerende masterclass aan filmmakers. Om 21.00 uur wordt ‘De Libi’ gratis vertoond in de buitenbios op het Spuiplein voor het Filmhuis.

VR-installatie met Gouden Kalf beloond

Na een première op SXSW en het filmfestival van Cannes, is de VR-installatie van Hagenaar Daniel Ernst tijdens ROOTS in Den Haag te zien. In ‘Die Fernweh Oper’ ben je onderdeel van een eeuwigdurende opera uitgevoerd door de 30 meter hoge operazangeres en ster Asteria. Een overrompelende virtual reality ervaring waarbij je als toeschouwer helemaal onderdeel van het verhaal bent. Het juryrapport van de Gouden Kalf (beste interactive) omschreef: “Daniël creëert VR-ervaringen die hij zelf als ‘diorama’s’ omschrijft. Dit doet hij al vele jaren, inmiddels wordt hij hiermee internationaal gezien als een pionier binnen zijn vakgebied.” De experience bestaat uit drie aktes en is een solo-ervaring. Ieder half uur kunnen drie personen in Studio B dit ervaren. De experience is open van donderdag 10 september t/m zondag 13 september, van 13.00 tot 21.30 uur.

Over ROOTS Film Festival

Filmhuis Den Haag stimuleert talent en filmmakers, om op die manier de (Haagse) filmketen te versterken. Zo was het Filmhuis afgelopen twee jaar al ontmoetingsplek én podium voor Haagse filmmakers tijdens het ROOTS Film Festival. De derde editie van het festival was oorspronkelijk gepland in april 2020, maar is verzet naar 11 & 12 september 2020. ROOTS wordt financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag.

Normale prijzen:

€ 5,- p.p. entreeticket per filmblok

€ 7,50 p.p. entreeticket masterclass

€ 11,00 p.p. entreeticket VR

Openluchtbios en doorlopend programma in Studio A gratis

Tickets verkrijgbaar via filmhuisdenhaag.nl/ROOTS

0 replies on “Filmfestival ROOTS vertoont 50 films van Haagse makers”