De Grote Krimp: Een project over de groeiende wereldbevolking

Vandaag worden er 221.659 mensen geboren.
Er verdwijnt 36 hectare bos, we eten 11 miljoen ton chocolade en we gebruiken 1,4 terajoules energie. Morgen doen we weer hetzelfde.

In de afgelopen 50 jaar heeft onze soort zich meer dan verdubbeld.
In diezelfde 50 jaar zijn de wereldwijde populaties van wilde gewervelde dieren – zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen – meer dan gehalveerd.

Wetenschappers waarschuwen dat de explosieve groei van de wereldbevolking een drijvende kracht is achter de grote problemen van deze tijd. Inmiddels staat het klimaat hoog op de agenda: 16 februari werd er wederom een warmterecord genoteerd, afgelopen zondag liepen er 40.000 mensen mee in de klimaatmars en er wordt ook wel gesproken over de “klimaat-verkiezingen” op 20 maart aanstaande. Maar over onze grote aantallen hebben we het nauwelijks.

De Grote Krimp wil het taboe op bevolkingsbeperking doorbreken. Een gevoelig onderwerp, want wie ben ik om jou te vertellen dat je geen kind mag? Met een drieluik in de Rode Hoed, de Nieuwe Liefde en het Compagnietheater in Amsterdam wordt het gesprek hierover geopend.

Met o.a. de volgende sprekers:

Ecofeministe en wetenschapsfilosoof Donna Haraway, kunstenaar en schrijver Tinkebell, schrijver en journalist Frank Westerman, kunstenaar Arne Hendriks, schrijver en journalist Lynn Berger, wetenschapsjournalist Hidde Boersma en directeur The Hague Centre for Strategic Studies Tim Sweijs.

Op 2 April wordt afgetrapt in de Rode Hoed. Zie www.degrotekrimp.nl voor het volledige programma.